Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 11:58

  Δόθηκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα 14,26 χλμ του νότιου Τμήματος του Ε65

  Δόθηκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα 14,26 χλμ του νότιου Τμήματος του Ε65
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Στην κυκλοφορία δόθηκαν τα πρώτα 14,26 χλμ του Νοτίου Τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη,  του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού. 

  Τμήμα αυτών των 14,26 χλμ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, ξεκινά από τη σύνδεση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας – Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε, στον ομώνυμο ημικόμβο (στο 207o χλμ.) και φθάνει έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λιανοκλαδίου. Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος εξυπηρετεί τις διαδρομές προς Μακρακώμη και Καρπενήσι. 

  Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ροδιανός Αντωνακόπουλος διευθύνων σύμβουλος της "Κεντρική Οδός" ανέφερε: "Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε στην κυκλοφορία έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο όπου οι οδηγοί θα μπορούν να παρακάμπτουν την πόλη της Λαμίας και στους οποίους θα δίνεται πια ευρεία γκάμα παροχής υπηρεσιών (δωρεάν οδική βοήθεια κτλ.). Σε ό,τι αφορά το σύνολο της κατασκευής του νοτίου τμήματος του Ε65, η πρόοδος των εργασιών είναι άνω του 70% και οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό". 

  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ο οποίος μίλησε για ένα μεγάλο έργο και για μια στρατηγική υποδομή που δίνεται σήμερα στην κυκλοφορία. Έπειτα ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης ανέφερε "Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο που πέρασε πολλά και που η ολοκλήρωσή του θα δώσει νέα δυναμική στις περιοχές που διέρχεται. Πλέον με τον E65 το Πάτρα - Πύργος και ΒΟΑΚ κλείνει ένα μεγάλο πακέτο οδικών έργων στην χώρα μας". 

  Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εξήρε το έργο του Υπουργού Κώστα Αχ.Καραμανλή και τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών κατάφερε μέσα σε μια διετία να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα δημόσια έργα. "Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων της χώρας" ανέφερε. 

  "Σήμερα εγκαινιάζουμε τα πρώτα 14 χλμ από τα συνολικά 32 χλμ του νοτίου τμήματος του Ε65" ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε  "ο Ε65 αποτελεί έργο υψίστης σημασίας με σημαντικά οφέλη στην κτηνοτροφία, στην μεταποίηση και τις μεταφορές". 

  Τέλος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε ότι έγινε ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου. Μεταξύ άλλων επέδωσε τα εύσημα στην κοινοπραξία που παραδίδει έγκαιρα και άρτια έργα. 

  Υπηρεσίες και Χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου Ε65

  Στη διάθεση κάθε οδηγού βρίσκονται όπως πάντα οι υπηρεσίες οδικής ασφάλειας της Κεντρικής Οδού όπως:

  24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας

  4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075

  Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 801 700 7000

  Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης

  Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος των 14,26 χλμ. συναντάμε μεταξύ άλλων:

  3 Γέφυρες
  9 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
  48 Κιβωτοειδείς Οχετοί, Κανάλια και Διαβάσεις Πανίδας
  2 Ανισόπεδους Κόμβους (Λαμίας, Καρπενησίου)  & 2 Ημικόμβους 
  1 αμφίπλευρο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών– Μελλοντική κατασκευή
  1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι) 
  1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)


  Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Κεντρική Οδός"  το νέο αυτό τμήμα, δε συνδέεται με το εν λειτουργία μεσαίο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, που ξεκινά από την Ξυνιάδα και φθάνει έως τα  Τρίκαλα. Συνεπώς, για τους προορισμούς σε Θεσσαλία, για ταξίδια σε Σοφάδες, Καρδίτσα και Τρίκαλα, οι επιλογές των οδηγών παραμένουν ως εξής: α) οι οδηγοί που έρχονται από Νότο, ακολουθούν τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας – Καρδίτσας και στο  24ο χλμ. του μέσω κυκλικού κόμβου  (round about) οδηγούνται εντός του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα. β) οι οδηγοί που  έρχονται από Βορρά, ακολουθούν τον υφιστάμενο άξονα Λαρίσης – Τρικάλων και στο 56ο χλμ του, βρίσκουν αντίστοιχο κυκλικό κόμβο που τους οδηγεί στο εν λειτουργία τμήμα. 

  Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Νότιο Τμήμα του Ε65, έχει συνολικό μήκος 32,5 χλμ. και η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών του ξεπερνά ήδη το 70,3%. Με την ολοκλήρωσή του θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας. 

  Εντός του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες στο βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο ξεκινά από Α/Κ Τρικάλων και φθάνει έως την  Εγνατία Οδό, 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών. Το συνολικό του μήκος είναι  70,5 χλμ. και έχει προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ.  Οι εργασίες κατασκευής θα διαρκέσουν 36 μήνες, εκτιμάται ότι θα τονώσουν την  απασχόληση με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ το έργο θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65 είναι ένα έργο κομβικής σημασίας καθώς θα συνδέει την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας ενόψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. 

  Με την ολοκλήρωσή του Ε65, το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών. Περιοχές με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο και το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμες, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Επίσης με τον αυτοκινητόδρομο θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου, ενώ η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ΤΕΝ. Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο Ε65 θα διευκολύνει τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και τις οδικές μετακινήσεις προς την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Βουλή - Ν/σ για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκαν οι κυρώσεις τροποποίησης των συμβάσεων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ