Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 08:00

  Σήμερα το πράσινο ομόλογο της Prodea και η ΑΜΚ της Premia

  Prodea: Προχωρά σε έκδοση “πράσινου” ομολόγου έως 300 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Prodea αλλά και η ΑΜΚ της Premia η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή μετρητών αλλά και με την εισφορά περιουσιακών στοιχείων. 

  Το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας της Prodea, κυμαίνεται στο 2,20% έως 2,60%. 

  Σημειώνεται πως οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως 16 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο ΧΑ θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου. 

  Τα συνολικά αντληθησόμενα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης, θα ανέλθουν σε 300 εκατ. Οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε έως 8 εκατ. ευρώ και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθησόμενα κεφάλαια.

  Ως εκ τούτου, τα καθαρά κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης, θα ανέλθουν σε 292 εκατ. 56 εκατ. ευρώ:

  θα διατεθεί, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία εκδόσεως, για την ολική αποπληρωμή του από 20.02.2018 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Εκδότριας ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους περίπου 56 εκατ ευρώ. Η εν λόγω αποπληρωμή δανείου σχετίζεται με την επένδυση στο ακίνητο Καρελά.

  236 εκατ. ευρώ: θα διατεθεί έως την 31.12.2024 για Πράσινες Επενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις Πράσινες Επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους. Τα κεφάλαια για Πράσινες Επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω δανεισμού.

  Tο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου περιλαμβάνει πιθανές επενδύσεις σε ακίνητα ή/και εταιρίες ακινήτων ύψους άνω των €415,0 εκατ., εκ των οποίων το 18% αφορά σε ακίνητα που η Εταιρεία έχει ήδη ποσοστό ιδιοκτησίας από 35% έως 100% ενώ 25%, περίπου, αφορούν επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο απόκτησης βάσει σχετικών υπογεγραμμένων προσυμφώνων ή/και δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί.

  Επιπλέον, 30% περίπου αφορούν επενδύσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Επενδυτική Επιτροπή της εταιρείας και για τις οποίες έχει συναφθεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ή/και διενεργείται ενδελεχής έλεγχος (due diligence) ή συζητούνται τα συμβατικά κείμενα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

  Τέλος, το υπόλοιπο μέρος αφορά σε περιπτώσεις για τις οποίες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις. Η υλοποίηση των παραπάνω, για τα οποία δεν έχει υπογραφεί προσύμφωνο ή/και άλλο δεσμευτικό έγγραφο, τελεί υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και των αποτελεσμάτων των σχετικών ελέγχων και δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν.

  Στα 75 εκατ ευρώ η ΑΜΚ της Premia

  Στην τρίτη κατά σειρά ΑΜΚ (με εισφορές ακινήτων και μετρητά) συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ προχωρά η Premia, καθώς σήμερα ξεκινά η Δημόσια Προσφορά και Ιδιωτική Τοποθέτηση, η οποία λήγει στις 23 Ιουλίου.

  Σύμφωνα με Ενημερωτικό Δελτίο, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των Νέων Μετοχών με Καταβολή Μετρητών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, θα ανέλθουν σε 47,515 εκατ. ευρώ (τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ ανά Νέα Μετοχή).

  Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των νέων μετοχών με καταβολή μετρητών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, θα ανέλθουν σε 47,5 συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων δαπανών που σχετίζονται με την Αύξηση, ύψους έως 1,67 εκατ. ευρώ.

  Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προτεινόμενη Αύξηση, μείον ποσού 3 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και για κάλυψη των σχετικών εξόδων με τις νέες επενδύσεις και μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, για την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων απόκτησης ακινήτων, σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική και στρατηγική της.

  Η εταιρεία στοχεύει στη μετατροπή της σε Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΑΑΠ) του Ν. 2778/1999 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αλλάξει τον τρόπο φορολόγησής της καθώς και την ελάχιστη μερισματική της πολιτική.

  Η μετατροπή είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ενδελεχή ανάλυση σε διάφορα επίπεδα (ιδίως επενδυτικά, φορολογικά και εταιρικής διακυβέρνησης) και αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ