Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 11:32

  Ισχυρό το ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΔΕΗ

  Γιατί γίνεται ανάρπαστο το ελληνικό χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:05

  Τις διαφορετικές προοπτικές στους κλάδους που δραστηριοποιούνται αποτυπώνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία της τιμολόγησης των ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ και της Sani/Ikos Group, με τα βιβλία των προσφορών να αναμένεται να κλείνουν ίσως και σήμερα για την πρώτη και αύριο για τη δεύτερη.

  Ειδικότερα, το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της ΔΕΗ άνοιξε τελικά χτες, 12 Ιουλίου, με την αρχική τιμολόγηση να διαμορφώνεται στο 3,75%. Σήμερα, η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 3,5%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ακόμη καλύτερη τιμολόγηση τις επόμενες ώρες και μέχρι το κλείσιμο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι αύριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και προβλέπεται υπερκάλυψη κατά δυο φορές. 

  Όπως σχολιάζουν μάλιστα πηγές από την αγορά, αν και το ομόλογο 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ δεν διαθέτει εξασφαλίσεις, η σύνδεση με τη ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) προσφέρει τις προοπτικές σε έναν κλάδο που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει πανευρωπαϊκά την επόμενη δεκαετία.

  Συνυπολογίζοντας τις δομικές αδυναμίες

  Την ίδια ώρα, η Sani/Ikos Group αναζητά περί τα 250 - 350 εκατ. ευρώ μέσω 5ετούς ομολόγου, με την μέχρι τώρα τιμολόγηση να τοποθετείται στο 5,5%. Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία αναφέρουν ότι είναι αρκούντως ικανοποιητική η απόδοση αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί ο τουριστικός κλάδος.

  Επίσης, γίνεται παραπομπή και στην πρόσφατη παρατήρηση της Fitch, ότι η ρευστότητα της Sani/Ikos είναι πλέον λιγότερο ανησυχητική από τους άλλους ομίλους του κλάδου, αλλά η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αναλώνει μεγάλο μέρος κεφαλαιουχικών δαπανών (capex), ενώ σε μεγάλο βαθμό, η βάση περιουσιακών στοιχείων παρέχει περιορισμένη οικονομική ευελιξία από πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

  Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Sani/Ikos Group αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη. 

  Τέλος, σε ό,τι αφορά το τρίτο εταιρικό ομόλογο που "τρέχει" αυτές τις μέρες και αφορά την Prodea ύψους 300 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η εταιρεία, η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου, ενώ το εύρος απόδοσης τοποθετείται στο 2,20% - 2,60%. 

  Αλεξάνδρα Τόμπρα 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ