Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Ιουλ-2021 09:20

  Prodea: Πού θα κατευθυνθούν τα 300 εκατ. ευρώ του πράσινου ομολόγου

  Prodea: Πού θα κατευθυνθούν τα 300 εκατ. ευρώ του πράσινου ομολόγου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Κεφάλαια συνολικού ύψους 236 εκατ. ευρώ από την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ, θα διαθέσει για πράσινες επενδύσεις η Prodea, μέχρι το τέλος του 2024. 

  Ειδικότερα όπως προβλέπεται στο ενημερωτικό δελτίο οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε 8 εκατ. και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθησόμενα κεφάλαια. Ως εκ τούτου, τα καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, θα ανέλθουν σε 292 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 56 εκατ. θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή του από 20/02/2018 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της εταιρείας, ενώ το εναπομείναν ποσό, ήτοι 236 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί έως την 31.12.2024 για Πράσινες Eπενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται με αυτές. 

  Από το ποσό αυτό το 18% αφορά σε ακίνητα που η εταιρεία έχει ήδη ποσοστό ιδιοκτησίας από 35% έως 100%, ενώ 25%, περίπου αφορούν επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο απόκτησης βάσει σχετικών υπογεγραμμένων προσυμφώνων ή/και δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί.

  Επιπλέον, 30% περίπου αφορούν επενδύσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Επενδυτική Επιτροπή της Εταιρείας και για τις οποίες έχει συναφθεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ή/και διενεργείται ενδελεχής έλεγχος (due diligence) ή συζητούνται τα συμβατικά κείμενα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Τέλος, το υπόλοιπο μέρος αφορά σε περιπτώσεις για τις οποίες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις.

  Μερικές από τις πράσινες Πράσινες Επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ομολογιακό καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη είναι: 

  • Η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μεριδίων εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται υπό ανέγερση δύο κτήρια με χρήση κέντρου αποθήκευσης και διανομής ("ΚΑΔ") σύγχρονων προδιαγραφών. Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μεριδίων της εταιρείας. Ήδη η Prodea έχει καταβάλλει ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή (χρηματοδότηση μέσω δανειακών κεφαλαίων), ενώ αναμένεται να καταβάλει για την ολοκλήρωση της συναλλαγής περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

  • Επίσης έχει προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μετοχών εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθούν ακίνητα με χρήση ΚΑΔ. Η Εταιρεία στο πλαίσιο του προσυμφώνου κατέβαλε ποσό 12,9 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή  ενώ αναμένεται να καταβάλλει περίπου 12,5 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωση και εξαγορά.

  • Μέσω της κοινοπραξίας "PIRAEUS TOWER A.E." (ποσοστά συμμετοχής: 30% Prodea και 70%

  "Cante Holdings Ltd", η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%) συμμετέχει στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας περίπου 34.518 τ.μ., έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και η εταιρεία αναμένεται να εισφέρει 4,3 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες. Μέχρι τώρα έχει καταβληθεί συνολικό ποσό 1,2 εκατ. ευρώ το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από δανειακά κεφάλαια.

  • Μέσω της κοινοπραξίας "PANTERRA Α.Ε" (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% "STIVALEOUS HOLDINGS LIMITED" του ομίλου Dimand) συμμετέχει στην ανάπτυξη κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 30 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Εταιρεία είναι σε διαδικασία εξαγοράς του 51% και αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών. Ήδη έχει καταβληθεί συνολικό ποσό 11,7 εκατ. ευρώ το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από δανειακά και ίδια κεφάλαια, ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές υπολογίζονται σε 38,9 εκατ. ευρώ. 

  •Μέσω της κοινοπραξίας "RINASCITA Α.Ε.", συμμετέχει κατά 35% στη μίσθωση πολυώροφου κτηρίου επί της οδού Σταδίου 65 και Πλατεία Ομονοίας, στην Αθήνα, το οποίο ανακατασκευάζεται ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα, την οποία η Εταιρεία θα εξαγοράσει πλήρως, ενώ  έχει ήδη εισφέρει 1,9 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων) και τα συνολικά μελλοντικά κεφάλαια για την συμμετοχή στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής του ακινήτου και εξαγοράς του 65% υπολογίζονται σε 9,4 εκατ. ευρώ.

  • Τέλος, η εταιρεία απέκτησε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.6 χιλ. τ.μ. στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου ανήλθε σε 4,4 εκ. (χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων), ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές για την ανάπτυξη των κατοικιών υπολογίζονται σε 7,2 εκατ.

  Στα 324 εκατ. ευρώ η αξία των "πράσινων" ακινήτων της

  Πέρα από τα υπό ανάπτυξη ακίνητα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει ήδη πιστοποιημένα "πράσινα" ακίνητα, όπως το Κτήριο ΚΑΡΕΛΑ, το οποίο είναι το πρώτο συγκρότημα γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση LEED ("Leadership in Energy and Environmental Design") σε επίπεδο Gold, το κτήριο γραφείων που βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής (Πόρου, Γαργηττού και παραπλεύρου της Λ. Σταυρού), το οποίο στεγάζει τις κεντρικές εγκαταστάσεις

  μηχανογράφησης και γραφεία της ΕΤΕ και το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά LEED σε επίπεδο Gold, καθώς και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Έδρα της Εταιρείας το οποίο επίσης έλαβε πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold και αποτελεί το πρώτο διατηρητέο κτήριο γραφείων στην Ελλάδα που έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση. Πέραν της πιστοποίησης κατά LEED, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Έδρα της Εταιρείας είναι στη διαδικασία διεθνούς πιστοποίησης κατά το Well Building Standard, το οποίο επικεντρώνεται στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων στα κτήρια. Επίσης η εταιρεία κατέχει στη Σόφια της Βουλγαρίας ένα 20όροφο εμπορικό ακίνητο επιφάνειας 54 χιλ. τ.μ. πιστοποιημένο κατά BREEAM. Συνολικά, κατά την 31.12.2020 η αξία των βιοκλιματικών/πράσινων ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 294 εκατ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και το βιοκλιματικό ακίνητο που είναι υπό ανάπτυξη στις οδούς Αιγιαλείας, Φραγκοκκλησιάς και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι Αττικής, καθώς και το

  κτήριο επί της οδού Σταδίου 65 και Πλατεία Ομονοίας (Σαρόγλειο Μέγαρο), το οποίο πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα, η αξία των βιοκλιματικών/πράσινων ακινήτων την 31.12.2020 ανέρχεται σε περίπου 324 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ