Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιουν-2021 07:44

  H Αμερική στο επίκεντρο της νέας εποχής της Intralot

  H Αμερική στο επίκεντρο της νέας εποχής της Intralot
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ομίλου της Intralot θα έχει σε πρώτο ρόλο την ίδια θυγατρική με την οποία κατάφερε να λύσει την πολύ δύσκολη εξίσωση της αναδιάρθρωσης του ομολογιακού χρέους ύψους 750 εκατ. ευρώ: Την αμερικανική Intralot Inc.

  Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά σενάρια για την εν λόγω θυγατρική,  η οποία αποτελεί το πιο δυνατό χαρτί του ομίλου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης.

  Τα πάντα θα κριθούν από το ποσοστό που θα απομείνει στον όμιλο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομολογιών του 2024 με μετοχές της Intralot Inc.

  Βάσει της μέχρι τώρα δηλωμένης συμμετοχής το ποσοστό της εταιρείας που θα αποχωριστεί ο όμιλος φθάνει το περίπου 19%, όμως η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 49%.

  Δυνητικά υπάρχει περίπτωση διάθεσης και επιπλέον μετοχών της Intralot Inc στους ομολογιούχους. Και αυτό διότι προβλέπεται πως η πληρωμή των τόκων των νέων ομολογιών της αμερικανικής θυγατρικής που θα αντικαταστήσουν τις ομολογίες του 2021 της Intralot μπορεί να γίνει μέσω της κεφαλαιοποίησής τους.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της διοίκησης ο όμιλος προτίθεται να διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό στην Intralot Inc.

  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ιntralot Χρυσόστομος Σφάτος, "παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στην Αμερική και αυτή παραμένει σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στα μεγέθη του ομίλου”.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intralot Inc συνείσφερε πέρυσι το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), στον όμιλο Intralot, παρουσιάζοντας κύκλο εργασιών 132,8 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA αυξήθηκε στα 51,4 εκατ. από 31,7 εκατ. ευρώ το 2019.

  Το α’ τρίμηνο του 2021 οι δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική, κάτω από την Intralot Inc., σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη τόσο σε επίπεδα κύκλου εργασιών (+21,8% σε ετήσια βάση) αλλά κυρίως σε επίπεδο EBITDA (+81,8%), ενώ ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως οι επιδόσεις του δεύτερους τριμήνου αναμένονται εξίσου καλές.

  Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Αμερική κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της αμερικανικής θυγατρικής μπορεί να φτάσει τα 168 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 74 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2024.

  Ο τομέας των αθλητικών στοιχημάτων προβλέπεται να είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της μελλοντικής ανάπτυξης, λόγω  της αύξησης των πρόσφατα εξασφαλισμένων συμβολαίων στο Νιού Χάμσαϊρ, την Ουάσιγκτον και τη Μοντάνα. Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου διαβλέπει πιθανές νέες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών όπου η Ιntralot Inc έχει ήδη παρουσία.

  Αλλαγή στρατηγικής

  Η αναδιάρθρωση του δανεισμού αναμένεται να βελτιστοποιήσει την κεφαλαιακή διάρθρωση της Intralot και όπως σημείωσε ο κ. Σφάτος να μειώσει τον δανεισμό της κατά 110 με 180 εκατ. ευρώ ανάλογα με την συμμετοχή των ομολογιούχων του ομολόγου 2024 στο πρόγραμμα ανταλλαγής με μετοχές της Intralot Inc.

  Σε λειτουργικό επίπεδο, όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, έμφαση αναμένεται να δοθεί στις στρατηγικές αγορές που παρουσιάζουν τα υψηλότερα περιθώρια όπως η Αμερική, η Ωκεανία και η Ευρώπη, καθώς η εταιρεία αφήνει πίσω της την στρατηγική ραγδαίας γεωγραφικής επέκτασης των προηγουμένων ετών. 

  "Ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια και γρήγορα επεκταθήκαμε σε 44 χώρες. Κάποια στιγμή αυτό κόστισε πολύ και οδηγηθήκαμε σε αυτό τον δανεισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Σ. Κόκκαλης: Σταθμός η συμφωνία - Επόμενο βήμα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την Intralot Inc

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ