Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 10:49

  Στην κορυφή του ESG η Mytilineos ανάμεσα στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης

  Στην κορυφή του ESG η Mytilineos ανάμεσα στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πρώτη κατατάσσεται η Mytilineos σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ESG –περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης– ανάμεσα στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και του δείκτη FTSE Athex 25, σύμφωνα με τα στοιχεία της ISS.

  Η ISS είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο σε θέματα Υπεύθυνων Επενδύσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης και αξιολογεί τις εταιρείες που καλύπτει με βάση το σκορ στο ESG. Συγκεκριμένα, ο δείκτης "Environmental & Social Quality Score Disclosure and Transparency Signal”, επικεντρώνεται στη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων με έμφαση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, με στόχο να θέσει στο επίκεντρο των επενδυτικών αποφάσεων τα κριτήρια ESG.

  Έτσι, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες βαθμολογίες για τα ESG κριτήρια των εταιρειών που καλύπτει, η Mytilineos έλαβε το υψηλότερο σκορ στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, Corporate Governance, το οποίο διαμορφώνεται στο 2, ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στον FTSE 25. Συνολικά, είναι πρώτη στην Εταιρική Διακυβέρνηση (σκορ 2), πρώτη στα Κοινωνικά θέματα (σκορ 1) και δεύτερη στα Περιβαλλοντολογικά θέματα (σκορ 2), με το συνολικό σκορ να είναι 5.

  Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε εταιρεία που συμμετέχει στον δείκτη έχει το δικό της σκορ σε μία κλίμακα από 1 που δηλώνει υψηλό δείκτη δημοσιοποίησης και διαφάνειας των στοιχείων και χαμηλότερο ρίσκο έως 10 που δηλώνει το χαμηλότερο δείκτη δημοσιοποίησης και διαφάνειας των στοιχείων και υψηλότερο ρίσκο.

  Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως την Mytilineos ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με σκορ 3 στη Διακυβέρνηση και 1 στα Περιβαλλοντολογικά καθώς και στα Κοινωνικά θέματα, και η Εθνική Τράπεζα, με σκορ 3 στη Διακυβέρνηση και 2 στα Περιβαλλοντολογικά και τα Κοινωνικά Θέματα. 

  Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των τραπεζών υπάρχει "υποχρεωτικότητα" σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ στο νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ από τον επόμενο μήνα για τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων και γενικότερα στη διακυβέρνηση, υπάρχει σειρά κριτηρίων τα οποία η Mytlineos έχει εφαρμόσει ήδη εδώ και καιρό, όπως για παράδειγμα η πολυμορφία των φύλων στο ΔΣ.

  To ESG παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον επενδυτικό χάρτη, ενώ όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, S&P, Fitch, Moody’s και DBRS, έχουν τοποθετήσει αυτά τα κριτήρια ως έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις αξιολογήσεις των εταιρειών και των χωρών που καλύπτουν. 

  Οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τέτοια κριτήρια στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και έχουν προετοιμαστεί καλά σε αυτό το μέτωπο, επιδεικνύουν μεγαλύτερη διαφάνεια και γίνονται πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, κάτι που φάνηκε και στο roadshow του Χ.Α που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα.

  Το ενδιαφέρον για την Mytlineos το τετραήμερο του Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη ήταν ισχυρό καθώς ο όμιλος δίνει έμφαση στα κριτήρια ESG και έχει ήδη εισέλθει στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εισηγμένη δημοσιοποιεί κάθε χρόνο Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, προσφέροντας πλήρη ορατότητα στους επενδυτές για τα βήματα τα οποία έχει κάνει στο μέτωπο αυτό, ενώ είναι η πρώτη ελληνική επιχείρηση και από τις πρώτες στον κόσμο που δεσμεύθηκε για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ