Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 10:14

  Στην τουρκική Dardanel περνά η Καλλιμάνης

  Στην τουρκική Dardanel περνά η Καλλιμάνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Στα "χέρια” των Τούρκων της Dardanel περνά η Καλλιμάνης. Σχετική απόφαση έλαβε, χθες Πέμπτη 27 Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο της τουρκικής εταιρείας, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εταιρείας. 

  Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις Τράπεζες, και τον Τούρκο της Dardanel με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr

  Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα το διοικητικό συμβούλιο της Dardanel Önentaş αποφάσισε να εξαγοράσει τη Γ. Καλλιμάνη Α.Ε.

  Συγκεκριμένα σχεδιάζει να αγοράσει 62,3 εκατ. ευρώ χρέους που έχει η ελληνική εταιρεία στις Τράπεζες καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. 

  Οι επαφές της Dardanel Onentas Gida Sanayi AS, με την Καλλιμάνης και τις πιστώτριες Τράπεζες αυτής ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια μετά το ναυάγιο με την Pillarstone. 

  Η Καλλιμάνης, που ιδρύθηκε το 1956, τα τελευταία χρόνια, από market leader στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων με μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 42 εκατ. ευρώ πριν λίγα χρόνια όπου φιγούραρε στο top 40 των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών και απασχολούσε 150 άτομα προσωπικό, έχει γίνει σκιά του εαυτού της. 

  Tο 2016 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός που έχει αναρτηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο) οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει στα 31,9 εκατ. ευρώ από 39,383 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 και 41,178 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Ενώ οι ζημιές της διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4,149 εκατ. ευρώ από 7,574 εκατ. ευρώ το 2015 και ζημιές 5,172 εκατ. ευρώ το 2014. 

  Το 2016 δεν προέβη στην τήρηση των προβλεπόμενων, από τις συμβάσεις ομολογιακών δανείων, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 είχε καταστεί αρνητικό. 

  Το ποιο είναι σήμερα το αποτύπωμα της Καλλιμάνης παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχει αναρτηθεί τα τελευταία χρόνια κανένας πρόσφατος ισολογισμός της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η τελευταία ανακοίνωση που υπάρχει στο ΓΕΜΗ φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου του 2021 και αφορά πρόσκληση για τη διενέργεια της τακτικής γενικής της συνέλευσης την 27η Μαρτίου του 2021. 

  Η τουρκική εταιρεία Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον Niyazi Önen, (γεννήθηκε στο Çanakkale το 1950), που σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor. 

  Σήμερα κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια, κ.ά. στην γείτονα. Επίσης ασχολείται με τη διαχείριση ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και συσκευασίας, διαθέτει εργοστάσιο στο Çanakkale στο οποίο απασχολούνται 1.000 γυναίκες και εισήλθε και στον κλάδο της εστίασης με το σήμα Dardenia.  

  Σύμφωνα με την οικογένεια Önen, η Dardanel που αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάρια τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλος Dardanel, έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%. Εκτός από τον Niyazi Önen στην εταιρεία ενεργό ρόλο έχουν ο 31 ετών γιός του Mehmet Önen που είναι διευθύνων σύμβουλος και στην κόρη του Ayşe Önen.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ