Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Μαϊ-2021 08:01

  Έρχεται έργο υποθαλάσσιων οπτικών ινών ύψους 100 εκατ. ευρώ

  Έρχεται έργο υποθαλάσσιων οπτικών ινών ύψους 100 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή   

  Έργο υποβρύχιων καλωδίων, με προϋπολογισμό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της "κοινωνίας των gigabit" και στα ελληνικά νησιά.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα αφορά 43 υποβρύχιες συνδέσεις συνολικού μήκος 2.400 χλμ., καθώς και μια διεθνή σύνδεση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις ευρυζωνικές συνδέσεις των ελληνικών νησιών που υστερούν αρκετά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.   

  Οι διαδικασίες για τη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να τρέξουν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ "UltraFast Broadband”, ύψους 870 εκατ. ευρώ ο οποίος αναμένεται -μετά από πολύμηνη καθυστέρηση- να περάσει στα μέσα Ιουνίου στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

  Και αυτό γιατί στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ, που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές της χώρας που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, υπάρχει η πιθανότητα να προβλεφθούν και κάποιες συνδέσεις νησιών.

  Αυξημένες ανάγκες

  Η Ελλάδα έχει 107 κατοικημένα νησιά, μεταξύ των οποίων 51 έχουν κατοίκους άνω των 1.000 ατόμων. Όπως αναφέρεται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με εξαίρεση κάποια μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Πάρος που διαθέτουν επαρκείς συνδέσεις, οι αντίστοιχες συνδέσεις των υπολοίπων χαρακτηρίζονται από συνδέσεις χαμηλής χωρητικότητας (κυρίως ασύρματες) οι οποίες στερούν επαρκείς ευρυζωνικές ταχύτητες από την εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών.

  Η ύπαρξη συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων είναι πεδίο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ειδικά του τουρισμού που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για πολλά νησιά.

  Αποτέλεσμα της περιορισμένης σύνδεσης είναι να δημιουργούνται προβλήματα ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, όπου λόγω της αυξημένης χρήσης τόσο οι σταθερές όσο και οι κινητές διαδικτυακές συνδέσεις χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, επηρεάζοντας την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας.

  Όμως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου παρατηρείται απομόνωση, αυξάνεται η ανάγκη για υπηρεσίες τηλεϊατρικής, απομακρυσμένης εκπαίδευσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

  Λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης υποβρυχίων καλωδίων και του εποχιακού χαρακτήρα της ζήτησης, υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς να επενδύσουν σε νέες υποδομές δικτύων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ευρυζωνικές ανάγκες αυτών των νησιών. Έτσι κρίνεται σκόπιμη η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης από το κρατικό τομέα.

  Διασύνδεση με την Κύπρο

  Στο μεταξύ, Ελλάδα και Κύπρος προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες σε Αίτημα Παροχής Πληροφοριών (Request for Information – RFI) για την δημιουργία ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

  Η Κύπρος συνδέεται απευθείας με τη χώρα μας μέσω μόνο δύο καλωδίων, τα οποία μετράνε ήδη πάνω από 20 χρόνια ζωής, όταν ο χρόνος ζωής τους εκτιμάται στα 25 χρόνια. Μέσω του RFI ζητούνται πληροφορίες για την κατάσταση των καλωδίων, τις προβλέψεις για τη ζήτηση συνδεσιμότητας καθώς και για πιθανά σχέδια του ιδιωτικού τομέα για νέες συνδέσεις.

  Ακόμη ζητούν πληροφορίες για το μοντέλο βάσει του οποίου θα μπορούσαν τα δύο κράτη να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση μια νέας διασύνδεσης αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ