Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Μαϊ-2021 08:51

  Τα νέα ξενοδοχειακά πρότζεκτ της Αθήνας εν όψει επανεκκίνησης

  Τα νέα ξενοδοχειακά πρότζεκτ της Αθήνας εν όψει επανεκκίνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας περιμένουν δεκάδες ξενοδοχειακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, η οποία, παρά την πανδημία, διατηρεί την επενδυτική της αίγλη, συνεχίζει να προσελκύει μεγάλους διεθνείς ομίλους και παραμένει στο επίκεντρο της κινητικότητας. Παρά το γεγονός πως ο ξενοδοχειακός κλάδος μέτρησε τη χρονιά που πέρασε ζημιές που έφτασαν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και το πεντάμηνο του 2021 είναι χαμένο, θεωρείται πως ο χώρος θα καταφέρει γρήγορα να ανακάμψει σε όρους επισκεψιμότητας, γεγονός που επισπεύδει την ολοκλήρωση υφιστάμενων σχεδίων και βάζει στις ράγες άλλα.

  Η "ανάσταση" του Esperia

  Πάνω από δέκα χρόνια χρειάστηκαν  προκειμένου το πρώην Esperia, επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, στο κέντρο της Αθήνας, να αποκτήσει και πάλι ζωή. Το χρονοδιάγραμμα των Ισραηλινών της Fattal Hotels προβλέπει, εκτός σημαντικού απροόπτου, την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, υπό το σήμα NYX Hotel την επόμενη χρονιά. 

  Πρόσφατα, από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αθηναίων εκδόθηκε η νέα οικοδομική άδεια που περιλαμβάνει εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τροποποίηση όψεων και προσθήκη νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων σε αυτές, δύο νέες πισίνες και συστήματα σκίασης στο δώμα του κτιρίου. Την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί και ελέγχει τόσο την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, όσο και τη συντήρηση της νέας πεντάστερης μονάδας που παραμένει κλειστή για πάνω από μία δεκαετία. 

  Η νέα μονάδα θα είναι πέντε αστέρων, ενώ το κόστος της ανακαίνισης ξεπερνά 10 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο ξενοδοχειακός όμιλος, από τους μεγαλύτερους στο Ισραήλ, είχε υποβάλει στις αρχές του 2019 την υψηλότερη προσφορά στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ για τη μίσθωση του ακινήτου, αφήνοντας πίσω τη Yasbek Hotel Establishment, λιβανέζικων συμφερόντων, και την προσφορά Βερούκα (αλυσίδα Βazaar) - Accor. Το κόστος της ανακατασκευής αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια σειρά από υποψήφιους επενδυτές. Το Esperia λειτουργούσε έως το 2010, οπότε και έβαλε λουκέτο.

  Οι Ισραηλινοί και η απόβαση στην Ομόνοια

  Σχεδόν 40 χρόνια από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά (σ.σ. άνοιξε τις πόρτες του το 1985), το La Mirage στην πλατεία Ομονοίας ετοιμάζεται να πάρει και πάλι ζωή. Με γοργούς ρυθμούς προχωρά τόσο η αδειοδότηση όσο και τα έργα μετατροπής του ιστορικού ξενοδοχείου σε πολυτελές Lighthouse Athens, από την Brown Hotels.

  Η μονάδα, που εδώ και περίπου έναν χρόνο βρίσκεται σε φάση ριζικής ανακατασκευής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμη εντός του έτους. Το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από την ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels, η οποία λειτουργεί ήδη το Brown Acropol, παραμένει κλειστό πάνω από μια δεκαετία. Η μονάδα έβαλε λουκέτο το 2008 λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, αλλά και της πτώσης του Τουρισμού εκείνη την περίοδο.

  Το ακίνητο μισθώνεται από τον επιχειρηματία Στ. Ιωαννίδη, ο οποίος είχε προσφέρει το υψηλότερο τίμημα σε διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον διαγωνισμό περιλαμβανόταν η υποχρέωση επένδυσης 5 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον.

  Μετά το άνοιγμα του Brown Acropol επί της πλατείας Ομονοίας, ο όμιλος προγραμματίζει να ανοίξει ακόμη επτά νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα. Αυτά είναι το DAVE Red Athens επίσης στην περιοχή της Ομόνοιας και το νέο ξενοδοχείο Villa Brown Ermou στο Σύνταγμα που θα ανοίξουν εντός Μαΐου. Θα ακολουθήσουν οι μονάδες Lighthouse Athens, Brown Spices, Theodore House και House Sans Rival στην Αθήνα.

  Σημειώνεται πως ο ξενοδοχειακός όμιλος προγραμματίζει συνολικά επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για πάνω από 20 μονάδες σε Ελλάδα και Κύπρο μέχρι το τέλος του 2022.

  Ολοκληρώνεται η επένδυση της Intrakat

  Πρόκειται για ένα ακόμη από τα πολυαναμενόμενα νέα ξενοδοχειακά projects στην πρωτεύουσα που η πανδημία πήγε πίσω. Στην περίπτωση εντούτοις της επένδυσης της Intrakat, για τη λειτουργία boutique ξενοδοχείου στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από την Παλιά Βουλή, δεν άλλαξε μόνο το χρονοδιάγραμμα.

  Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του νέου boutique hotel "Xenodocheio Milos" 5 αστέρων που κατασκευάζει η Intrakat σε ένα νεοκλασικό κτήριο πίσω από την Παλιά Βουλή στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής. Αρχικά το όνομα της μονάδας ήταν "Athens Townhouse".

  Η λειτουργία του ξενοδοχείου, η οποία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, έχει προγραμματιστεί εντός του 2021. Τον Οκτώβριο του 2017 ο όμιλος Intrakat είχε προχωρήσει σε σύμβαση με το Μετοχικό Ταμείου Στρατού για την εκμίσθωση του τριώροφου διατηρητέου κτιρίου, επιφάνειας 4.160 τ.μ. και η μονάδα αναμενόταν να λειτουργήσει στα τέλη του 2019. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 45 πολυτελών δωματίων.

  Η μεταμόρφωση του Σαρόγλειου

  Dimand και Prodea Investments με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μετατρέπουν το Σαρόγλειο Μέγαρο στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια σε πολυτελές ξενοδοχείο, υπό το διεθνές brand της Moxy που ανήκει στον όμιλο της Marriott. Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης 25 χρόνων) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021 ενώ θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων.

  Οι Λιβανέζοι

  Ένα ακόμη πεντάστερο ετοιμάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Το εννιαώροφο κτιρίου επί της οδού Ακαδημίας 36 στη συμβολή με την Ομήρου, όπου παλαιότερα βρισκόταν η έδρα της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων, μετατρέπεται σε πολυτελής μονάδα. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την Omirou Hotel Associates, εταιρεία του λιβανέζικων συμφερόντων ομίλου YHE Hotel Establishment που ήδη έχει επενδυτική παρουσία στην πόλη με το Academia of Athens, Autograph Collection του ομίλου Marriott, μια επένδυση ύψους 7,2 εκατ. ευρώ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ