Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 07:56

  Ελλάκτωρ: Η έγκριση της ΑΜΚ και το επόμενο μεγάλο βήμα

  Ελλάκτωρ: Η έγκριση της ΑΜΚ και το επόμενο μεγάλο βήμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Η χθεσινή έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των μετόχων του Ομίλου - πλην της Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου και της Pemanoaro του Σ. Καλλιτσάντση - αποτελεί ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της Ελλάκτωρ.

  Θεσμικοί - εγχώριοι και ξένοι, - ιδιώτες και τράπεζες στήριξαν την αύξηση κεφαλαίου του Ομίλου, μεταξύ αυτών ο εφοπλιστής Δ. Διαμαντίδης με ποσοστό περί το 4,9% αλλά και ο ΕΦΚΑ. 

  Η απόφαση αυτή, εκτός του γεγονότος ότι αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των μετόχων στη νέα διοίκηση, ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάκτωρ, επιλύοντας τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου της κατασκευής, θέτοντας τον σε τροχιά ανάπτυξης. 

  Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση του Ελλάκτωρα, "η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανοίγει αρχικά το δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. με τη μορφή ομολογιακού δανείου.

  Φέρνει όμως και πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021 όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου και η στρατηγική  συμμετοχή του στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων".

  Η μάχη που δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο δίμηνο ήταν σκληρή αφού η διαμάχη που επικρατούσε μεταξύ των δύο μετόχων του Ομίλου της Reggeborg αλλά και της Greenhill, είχε αφήσει βαρύ το αποτύπωμα του στις σχέσεις του κατασκευαστικού Ομίλου με τράπεζες, προμηθευτές αλλά και τους εργαζόμενους. 

  Δόθηκε σκληρός αγώνας, σύμφωνα με στελέχη του Ομίλου, για να πειστούν όλες οι παραπάνω πλευρές ότι δεν υπάρχει θέμα διάλυσης της Ελλάκτωρ και ότι οι υποχρεώσεις τους θα εξοφληθούν. 

  Πλέον με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από την αύξηση αλλά και την πλήρη στήριξη των μετόχων, ο Όμιλος Ελλάκτωρ καλείται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η ανάκαμψη του στον κατασκευαστικό κλάδο, σε μία εποχή που μεγάλα έργα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην χώρα μας μέσα στα επόμενα χρόνια.  

  Αυτό άλλωστε αναφέρουν στελέχη του Ομίλου, τονίζοντας ότι "η χθεσινή επιτυχημένη συνέλευση καταδεικνύει την πίστη των μετόχων στο όραμα του Ομίλου για μία νέα, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία.

  Ένα όραμα που στο επίκεντρό του βάζει το μέλλον 6.000 εργαζομένων και την επαναφορά του Ομίλου σε δυναμική τροχιά εξέλιξης. Η έγκριση της ΑΜΚ διασφαλίζει το υπόβαθρο που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου Κατασκευής με την αξιοποίηση νέων προοπτικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάκτωρ με στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης.

  H θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων στη σημερινή Συνέλευση διασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση της Άκτωρ, ανοίγει το δρόμο σε νέες "πράσινες" επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο όραμα για επανατοποθέτηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές".

  Να σημειωθεί ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 133,9 εκατ νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές. 

  Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα διατεθούν ως εξής: 20,5 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και ποσό περίπου 100 εκατ. για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Άκτωρ, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

  Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Ακτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

  Χτες κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Α. Ξενόφος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την διοίκηση για να μπει ο Όμιλος σε βιώσιμη τροχιά. "Οι αποφάσεις που θα πάρετε σήμερα θα κρίνουν το μέλλον του Ομίλου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος.

  Αναφορικά με την άσκηση των δικαιωμάτων ο εκπρόσωπος της Greenhill Ιάκωβος Βινιέρης, ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας, Καϋμενάκης και Μπάκος, θα συμμετάσχουν στην αμκ, τόσο για τα δικαιώματα που τους αναλογούν όσο και στα τυχόν αδιάθετα. 

  Σε ανακοίνωση της χτες η Greenhill Investments Limited μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης ανέφερε: "θα στηρίζουμε την εταιρία και το προσωπικό της σε όλα τα επίπεδα και θα είμαστε εκεί ακόμα και όταν οι άλλοι θα αποεπενδύουν και θα φεύγουν.

  Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την τήρηση της νομιμότητας για την διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων, για το καλό των εργαζόμενων του Ομίλου και για την προαγωγή της ελληνικής οικονομίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ