Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 19:50

  Aegean: Μετά το Πάσχα τα νέα για την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ

  Aegean: Μετά το Πάσχα τα νέα για την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά το Πάσχα προγραμματίζεται να ανακοινωθούν οι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ στην οποία θα προχωρήσει η Aegean Airlines, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2020.

  Όπως είπε ο κ. Βασιλάκης το διάστημα 6 με 10 Μαΐου πρόκειται να γίνουν γνωστοί όροι της αύξησης και το κατά πόσο θα υπάρξει προτίμηση των παλαιών μετόχων καθώς και η αναλογία παλαιών και νέων μετόχων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα προχωρήσει και η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για τις απώλειες της περασμένης άνοιξης, λόγω των περιορισμών στις πτήσεις.

  Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη το ποσό αυτό των 180 εκατ. ευρώ φτάνει για να υποστηρίξει την εταιρεία τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο και λιγότερο πιθανό σενάριο για την πορεία των πτήσεων τους επόμενους μήνες, καθώς παρά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης χρονιάς η Aegean διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, άνω των 400 εκατ. ευρώ.  

  Σημειώνεται ότι η Aegean ανακοίνωσε καθαρές ζημίες μετά από φόρους στα 227,9 εκατ. ευρώ και πωλήσεις ύψους 415,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Γ εξέλιξη της πανδημίας και τα έντονα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα και την Ευρώπη, περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα αλλά και τον συντελεστή πληρότητας κατά το 4ο τρίμηνο του έτους. Οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 61%, η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 77% και ο κύκλος εργασιών κατά 74% για το τέταρτο τρίμηνο. Το δίμηνο μάλιστα Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν και τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση και στο εσωτερικό (essential travel), η κάμψη στον κύκλο εργασιών και στην επιβατική κίνηση ήταν μεγαλύτερη από 85%.

  Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με τη διοίκηση της Aegean να αναμένει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταργηθούν αρχικά οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού και πως η διεθνής κίνηση θα ενισχυθεί από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη χώρα μας και κυρίως για τα νησιά, χωρίς όμως αυτό να έχει αποτυπωθεί ακόμη στις κρατήσεις.

  Η Aegean προχώρησε την προηγούμενη χρονιά σε άμεσες ενέργειες περιορισμού του κόστους, διαχείρισης των κεφαλαιουχικών δαπανών και διασφάλισης της ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €478,4 εκ. κατά το τέλος του 2020.

  Κ. Κετσιετζής

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ