Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαρ-2021 11:50

  Γ. Στάσσης: Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW

  Γ. Στάσσης: Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Με επιστολή που απέστειλε ο ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ, δήλωσε ότι δεν επιτρέπει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης στο πλαίσιο του συνεδρίου Power and Gas Supply Forum. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον κ. Στάσση είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες και να γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. 

  Παράλληλα ο κ. Στάσσης αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στη διαδικασία να καταλήξει στο πως θα μετασχηματίσει την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη. Η Πτολεμαΐδα 5 σχεδιάζεται να λειτουργήσει αρχικά από το 2022 ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο έως το 2028. Ωστόσο καθώς η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το φυσικό αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα της δεκαετίας. Σε αυτό το σενάριο η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα έχει ισχύ πάνω από 1000MW.

  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στο μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και τη λειτουργία του Target model, σημειώνοντας ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει μια από τις ακριβότερες και θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Παίζει ρόλο όπως είπε ότι έχουμε ακόμα λιγνίτες που όσο θα φεύγουν θα μπαίνουν φθηνότερα κομμάτια ενώ με τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις ξένες θα μειωθεί η διαφορά. 

  Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος αλλά θέλει προσοχή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει έως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ