Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 07:46

  Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η απόφαση για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η απόφαση για το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στη φάση της αξιολόγησης της πρότασης συμφωνίας με τη CVC Partners για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προχωρά η Εθνική Τράπεζα και, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί νέο διοικητικό συμβούλιο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

  Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες της αγοράς επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του Capital.gr, σύμφωνα με το οποίο, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στις 28 Ιανουαρίου αποφάσισε να αξιολογήσει τη βελτιωμένη προσφορά από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC με επόμενο σταθμό τις ημέρες αυτές, προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία αξιολόγησης που εκτιμάται να διαρκέσει άλλες δύο εβδομάδες.

  Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει την αξιολόγηση της πρότασης και τις συζητήσεις με το αμερικανικό κεφάλαιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι στιγμής προκρίνεται το deal ή θα προχωρήσει στα εναλλακτικά σενάρια. Έτσι, παράλληλα με την αξιολόγηση της πρότασης για συμφωνία με τη CVC Partners, κρατά ενεργά τα δύο εναλλακτικά σενάρια τα οποία έχουν ήδη ετοιμαστεί και προβλέπουν τα εξής:

  Διάθεση πλειοψηφίας μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή τη δημόσια προσφορά άνω του 51% έως 80% των μετοχών της ασφαλιστικής.

  Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε ιδιωτική τοποθέτηση πάλι για την πλειοψηφία των μετοχών της ασφαλιστικής. Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί δημόσια και ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δύο πλευρές εμφανίζονταν να έχουν προχωρήσει πολύ κοντά σε συμφωνία, η οποία αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

  Στη συνέχεια, οι συζητήσεις δεν προχώρησαν με τον αναμενόμενο τρόπο και τον Ιανουάριο του 2021 άρχισε να ξεθωριάζει η πιθανότητα του deal και να ενισχύεται το ενδεχόμενο της δημόσιας προσφοράς ή και ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω Χρηματιστηρίου.

  Στα τέλη Ιανουαρίου επανήλθε η πιθανότητα του deal, ύστερα από βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, χωρίς ωστόσο αυτό να προεξοφλεί το deal.

  Το γεγονός ότι το CVC δεν διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Εθνική (και τις συνεχίζει μέχρι τώρα) αποτελεί ένδειξη ότι η πιθανότητα του deal παραμένει ορατή, χωρίς πάλι να προεξοφλείται, σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

  Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξέτασε τη νέα προσφορά και το γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και αποφάσισε να επενεξετάσει το deal με τη CVC εντός Φεβρουαρίου.

  Ως πιθανότερη ημερομηνία για την πρώτη φάση της αξιολόγησης είχε τεθεί η 12η Φεβρουαρίου, κάτι που μάλλον φαίνεται ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει κάτι ως δεδομένο, μολονότι οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τις πιθανότητες για το deal με τη CVC.

  Η διαδικασία αξιολόγησης και τελικής απόφασης είναι περίπλοκες καθώς λόγω του μεγέθους της συμφωνίας, των πολλών τεχνικών ζητημάτων και των αλλαγών που θα επιφέρει στα δεδομένα της αγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ