Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 08:21

  Προς αναβολή για Απρίλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

  Προς αναβολή για Απρίλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, στις 19 Μαρτίου, έχει καθοριστεί η ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο με βάση την εικόνα που εκπέμπουν αρμόδιες πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της αναβολής.

  Συγκεκριμένα η μετάθεση της ημερομηνίας είναι εξαιρετικά πιθανή καθώς συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας, η οποία θέτει σημαντικά εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού. Υπέρ της αναβολής, εξάλλου, φέρεται να έχουν ταχθεί και επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

  Σημειώνεται ότι το σενάριο για αναβολή του διαγωνισμού για τον Απρίλιο δε σχετίζεται με τη δικαστική εκκρεμότητα που έχει προκύψει με τα ELFE και την αναβολή της εκδίκασης της έφεσης της ΔΕΠΑ για το Σεπτέμβριο.

  Για το θέμα των ELFE, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να σχεδιάζει την εισαγωγή ρήτρας στο διαγωνισμό, η οποία θα διασφαλίζει τον προτιμητέο επενδυτή σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της υπόθεσης. Πρωτόδικα τα ELFE έχουν κερδίσει με το δικαστήριο να αποδέχεται τις αιτιάσεις περί καταχρηστικού τρόπου τιμολόγησης της βιομηχανίας των λιπασμάτων.

  Η υπόθεση θεωρείται κρίσιμη όχι μόνο για την τύχη των χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η ΔΕΠΑ ότι οφείλουν τα ELFE αλλά και για ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις που θα εγερθούν και από άλλους πελάτες σε περίπτωση που τελεσιδικήσει η απόφαση για τα Λιπάσματα.

  Υπενθυμίζεται ότι στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς: Ελληνικά Πετρέλαια σε κοινοπραξία με την Edison, Motor Oil Hellas σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όμιλος Κοπελούζου.

  Ταυτόχρονα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από δύο ακόμη διεθνείς εταιρείες τη Shell και τη MET Group, που επίσης έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ