Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 08:24

  Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ στην Aegean

  Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ στην Aegean
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τους όρους με τους οποίους θα καταβληθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στην Aegean καθορίζει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

  Όπως αναφέρεται στη διάταξη, βάσει του σχεδίου που εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των 120 εκατ. ευρώ είναι η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ .

  Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την καταβολή του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, θα παραδοθούν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της "Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ” (warrants) που θα αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

  Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Η άσκηση των warrants θα μπορεί να γίνει μετά από την συμπλήρωση του δεύτερου έτους και πριν από την λήξη του πέμπτου έτους, από την ημερομηνία εκταμίευσης των 120 εκατ. ευρώ.

  Ακόμη, κατά την άσκηση των warrants, η Aegean έχει το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά τους, στην αγοραία αξία τους η οποία καθορίζεται από τη διαφορά της μέσης τιμής της μετοχής κατά τις τελευταίες 60 ημέρες από την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος και της τιμής κτήσης.

  Η διάταξη ορίζει ότι αν κάτοχος των warrants είναι το Δημόσιο, πριν την άσκηση του δικαιώματος αγοράς απαιτείται η κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκρισή της. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) η υλοποίηση της άσκησης των warrants μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

  Οι υποχρεώσεις της Aegean

  Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. στην Aegean αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού για την περίοδο 23 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2020.

  Η Aegean υποχρεούται να υποβάλει έως τις 30 Ιουνίου 2021 στις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη έκθεση των εσόδων και εξόδων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της μεταφοράς επιβατών για την συγκεκριμένη περίοδο, πιστοποιημένη από ανεξάρτητη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία.

  Τα στοιχεία θα ελεγχθούν προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση αλλά και τυχόν άλλες ενισχύσεις για την πανδημία δεν ξεπερνά τις ζημιές της εταιρείας λόγω του COVID-19.

  Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου το ποσό των 120 εκατ. ευρώ είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ