Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Δεκ-2020 07:50

  Κεφαλαιακή ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ για την Aegean - Τα επόμενα βήματα

  Κεφαλαιακή ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ για την Aegean - Τα επόμενα βήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Με το πράσινο φως που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή κρατικής στήριξης ύψους 120 εκατ. ευρώ, η Aegean συμπληρώνει το παζλ των κινήσεων κεφαλαιακής θωράκισης που έχει ξεκινήσει η διοίκηση της εταιρείας από την εμφάνιση της πανδημικής κρίσης. 

  Σημειώνεται ότι η ενίσχυση υλοποιείται στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας - πλαίσιο με το ελληνικό Δημόσιο, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι μέτοχοι της Aegean. 

  Τα 120 εκατ. ευρώ μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ έρχονται να προστεθούν στο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η εταιρεία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Ακόμη η Aegean τους τελευταίους μήνες έχει αντλήσει περί τα 90 εκατ. ευρώ από ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή κεφαλαίου κίνησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

  Αυτά τα κεφάλαια είναι αναγκαία καθώς τα 120 εκατ. ευρώ μπορούν να καλύψουν ένα μόνο μικρό τμήμα των λειτουργικών ζημιών της Aegean λόγω της καθίζησης του πτητικού έργου, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία στο εννεάμηνο του 2020 κατέγραψε απώλεια ρευστότητας (cash burn) της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, τα 65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.  

  Ακόμη, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, συνολικής αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, οι αερομεταφορείς της ΕΕ.

  Τα ανταλλάγματα προς το Δημόσιο 

  Η κρατική ενίσχυση δεν έρχεται χωρίς ανταλλάγματα για το Δημόσιο, το οποίο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) που θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ. 

  Τα warrants θα εκδοθούν με τιμή εξάσκησης ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας κατά την ΑΜΚ. Με δεδομένο πως οι τίτλοι θα μπορούν να εξασκηθούν σε διάστημα 2 έως 5 ετών από την έκδοση τους, τότε το Δημόσιο μπορεί να ωφεληθεί από την όποια αύξηση της τιμής της μετοχής καταγραφεί μετά το πέρας της πανδημίας και καθώς οι αερομεταφορές και η οικονομία επιστρέφουν στην κανονικότητα. 

  Μετά από την έγκριση της Κομισιόν η εταιρεία δηλώνει έτοιμη ώστε να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές κεφαλαιαγοράς, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους τρεις με τέσσερις μήνες του νέου έτους. 

  Το σκεπτικό της Κομισιόν

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. ευρώ της Ελλάδας στην Aegean είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, η ενίσχυση αφορά την περίοδο 23 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2020. 

  Η Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό μέτρο θα αντισταθμίσει τη ζημία που υπέστη η Αegean Airlines, η οποία συνδέεται άμεσα με την έξαρση του κορονοϊού. Θεώρησε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την αποκατάσταση της ζημίας.

  "Ο κλάδος των αερομεταφορών είναι ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποζημιώσει την Αegean Airlines για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που απαιτήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση εφικτών λύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ”, δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ