Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 07:36

  Επανέρχεται το σενάριο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Partners

  Επανέρχεται το σενάριο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Partners
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Νέα βελτιωμένη προσφορά για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής κατέθεσε στην Εθνική Τράπεζα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι το οποίο ενισχύει την πιθανότητα για ντιλ. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί ακόμα να προεξοφληθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

  Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας την Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να λάβει τελική απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική, δηλαδή εάν θα προχωρήσει σε ντιλ με τη CVC Partners ή θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για το plan b, δηλαδή τη διάθεση μετοχών μέσω IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  Τα δύο σενάρια

  Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι το γεγονός ότι μπαίνει στην ατζέντα του δ.σ. η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά, επαναφέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα του ντιλ, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται ακόμα το πιθανότερο σενάριο.

  Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο περίπου εβδομάδες, οι διαπραγματεύσεις έδειχναν ότι η πιθανότητα για ντιλ ξεθώριαζε και να ενισχύεται το ενδεχόμενο για το plan b, δηλαδή να προχωρήσει η Εθνική σε δημόσια πρόταση ή και ιδιωτική τοποθέτηση για άνω του 51% των μετοχών της ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  Μάλιστα, είχε θέσει και ένα χρονικό ορόσημο για τις διαπραγματεύσεις με τη CVC Partners μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Τώρα, αυτό που άλλαξε είναι ότι επανέρχεται η πιθανότητα του ντιλ χωρίς αυτό να θεωρείται σίγουρο.

  Το τίμημα το οποίο είχε ακουστεί στην αγορά, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται επισήμως από καμία πλευρά ήταν γύρω στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ (για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής). 

  Τελική ευθεία για αποφάσεις

  Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Partners ή το σενάριο για διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο (εφόσον δεν ευοδωθεί το ντιλ) έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.

  Πηγές εκτιμούν ότι είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων να καταλήξει η Εθνική Τράπεζα στο ένα ή το άλλο σενάριο. Στην περίπτωση που επιτευχθεί το ντιλ με τη CVC Partners, τότε θα περάσει το 80% της Εθνικής Χρηματιστηριακής στο αμερικανικό κεφάλαιο.

  Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει τη διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (άνω του 51% έως 80%) μέσω δημόσιας προσφοράς και ενδεχομένως με ιδιωτική τοποθέτηση.

  Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως σημειώνουν αναλυτές που γνωρίζουν τους χρόνους που απαιτούνται για τέτοιου είδους διαδικασίες.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Τα ορόσημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ

  - Επί ξυρού ακμής το deal Εθνικής Ασφαλιστικής - CVC Partners

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ