Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 07:51

  Επί ξυρού ακμής το deal Εθνικής Ασφαλιστικής - CVC Partners

  Επί ξυρού ακμής το deal Εθνικής Ασφαλιστικής - CVC Partners
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Αμφίβολο προς το παρόν κρίνεται το αν θα κλείσει η συμφωνία μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού CVC Partners για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση, η οποία ήταν κοντά σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2020, επέστρεψε σε μηδενική βάση τις τελευταίες δύο ημέρες.

  Έτσι, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει συμφωνία εντός των επομένων εβδομάδων ή αν η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στο Plan B, το οποίο προβλέπει την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω IPO, για ποσοστό άνω του 51% και έως 80%.

  Ακόμη δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, αλλά στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία με την CVC Partners, τότε η Εθνική Τράπεζα θα ενεργοποιήσει το Plan B, το οποίο έχει προετοιμάσει και έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

  Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Εθνική Τράπεζα, όταν κατέστη άγονος ο διαγωνισμός το 2018, ζήτησε παράταση για νέο διαγωνισμό και παράλληλα κατέθεσε στα ευρωπαϊκά όργανα εναλλακτικό σχέδιο για εισαγωγή της ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί το deal.

  Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η νέα προθεσμία δόθηκε μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν μια διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη ή όταν περιλαμβάνει εναλλακτικό σχέδιο, δεν τίθεται θέμα λήξης της προθεσμίας, ή παγώματος όλων των διαδικασιών και κατάθεση νέας αίτησης για παράταση ή πράσινο φως από την DGCom κλπ.

  Υπενθυμίζεται ότι μετά το διαγωνισμό του 2018, η Εθνική προχώρησε σε νέο, το 2019, όταν προέκυψε προτιμητέος επενδυτής το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners. Στη συνέχεια ακολούθησαν τεχνικές, νομικές και οικονομικές διαδικασίες προκειμένου να καθοριστεί το τίμημα (εφάπαξ) για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής συν το πλαίσιο συνεργασίας τα επόμενα χρόνια (συνεργασία και οικονομικές συνέργειες, claw backs, κλπ).

  Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, η συμφωνία φαινόταν ότι ήταν στην τελική ευθεία με το τίμημα να εκτιμάται γύρω στα 450 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πηγές της αγοράς ανέμεναν να κλείσει η συμφωνία εντός των πρώτων εβδομάδων των Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί η τελική συναλλαγή εντός του πρώτου εξαμήνου, όπως συνηθίζεται σε τέτοιους μεγέθους και περίπλοκες συμφωνίες.

  Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η εικόνα άλλαξε, με το εναλλακτικό σενάριο της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο να φαίνεται πλέον πιο ορατό, μολονότι καμία πλευρά ακόμα δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης της πιθανότητας να επανέλθει το deal. Αυτό εκτιμάται ότι θα διαφανεί εντός δύο εβδομάδων.

  Το Plan b

  Πάντως, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τη CVC Partners, τότε η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ενεργοποιήσει το Plan B, για το οποίο είναι ήδη ενήμερες οι ευρωπαϊκές αρχές.

  Δηλαδή θα προχωρήσει σε IPO για την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη διάθεση μετοχών σε ποσοστό τουλάχιστον 51% του κεφαλαίου και μέγιστο το 80% (δηλαδή το ποσοστό της πώλησης που συζητά με τη CVC Partners).

  Στην περίπτωση αυτή, στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν τις διαδικασίες IPO, εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Εντός Ιανουαρίου οι εξελίξεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων