Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιαν-2021 07:31

  Τα σχέδια της Eurobank για τις θυγατρικές εξωτερικού

  Τα σχέδια της Eurobank για τις θυγατρικές εξωτερικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στήριξης, σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο, δημιουργεί επιπλέον υπεραξίες για τις θυγατρικές της Eurobank στο εξωτερικό.

  Ο εταιρικός μετασχηματισμός της Eurobank με την εισηγμένη πλέον Eurobank Holding στο ελληνικό Χρηματιστήριο, περιλαμβάνει τη νέα τράπεζα Eurobank στην Ελλάδα και τις θυγατρικές του Ομίλου στο εξωτερικό, δηλαδή στη Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Βρετανία.

  Η κάθε θυγατρική, ανάλογα με το βασικό της αντικείμενο και τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές στη χώρα όπου δραστηριοποιείται, εντάσσεται πλέον στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο "Eurobank of 2030” και στην επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων.

  Το σχέδιο αυτό αποτελεί επέκταση του διετούς πλάνου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέα δάνεια στην περιοχή άνω των 2 δισ. ευρώ και την περαιτέρω χρηματοδότηση για τη στήριξη, απορρόφηση και επένδυση ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 30 δισ.

  Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τις θυγατρικές του Ομίλου στο εξωτερικό, θα μπορούσε να διακριθεί σε δύο κατηγορίες. 

  Η πρώτη περιλαμβάνει τις τράπεζες σε Λουξεμβούργο και Βρετανία, οι οποίες εξειδικεύονται στο wealth management και το private banking.

  Οι δραστηριότητες αυτές θα εμπλουτιστούν με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και συνέργειες, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και στη δημιουργία νέας πελατείας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Eurobank Private Bank Luxembourg SA παρέχει προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες Private Banking, Wealth Management και Investment Fund Services.

  Επιπλέον, προσφέρει επιλεγμένες υπηρεσίες τραπεζικής επιχειρήσεων. Δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο και το Λονδίνο. Η Eurobank Fund Management Company (Luxembourg) SA εξειδικεύεται στη δημιουργία και διοικητική διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων.

  Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις τράπεζες του Ομίλου στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο. Και στις τρεις χώρες, αναλυτές και ΕΕ περιμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην επόμενη διετία. Επιπλέον, ειδικά για τη Βουλγαρία, είναι η χώρα που πρόκειται να επωφεληθεί περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, τα οποία υπολογίζονται σε 29 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο μισό ΑΕΠ της χώρας το 2019.

  Η Eurobank Bulgaria AD, τρίτη σε μέγεθος στη Βουλγαρία, προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές. Επίσης, στην Κύπρο πρόκειται να εισρεύσουν κονδύλια 2,7 δισ. (σχεδόν το 12% του ΑΕ). Η Eurobank Cyprus Ltd προσφέρει εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες και η Eurobank AD Beograd τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στη Σερβία.

  Όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο CEO του Ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο στόχος για τη Eurobank είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ως η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα.

  Αυτό θα γίνει αφενός με τη μείωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδα κάτω του 5% μέχρι το 2022, δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων (buffer) άνω του απαιτούμενου ποσοστού από τις εποπτικές αρχές και σε εσωτερικές επενδύσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ σε δομές, ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων διαθέσιμων online 24 ώρες το 24ωρο, τμήματα εξυπηρέτησης πελατών και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, ενταγμένη στη στρατηγική του μετασχηματισμού και του "Eurobank of 2030”, που έχει παρουσιάσει το Capital.gr.

  Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, στην επιστολή του προς το προσωπικό με τις ευχές για τα Χριστούγεννα, δίνει το περίγραμμα αυτού του νέου μετασχηματισμού και του οράματος για τα επόμενα 10 χρόνια. Στόχος του "Eurobank of 2030” είναι να κάνει τη Eurobank "ηγέτη στην περιοχή”. 

  Το όραμα αυτό περιλαμβάνει τους εξής στρατηγικούς στόχους:

  Πρώτον, η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ιδιωτική τράπεζα ώστε να γίνει μέτρο σύγκρισης για το τραπεζικό σύστημα.

  Δεύτερον, νέα εποχή στην έννοια της εξυπηρέτησης.

  Τρίτον, στήριξη πελατών και οικονομίας.

  Τέταρτον, αποτελεσματική αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων.

  Διαβάστε επίσης:

  - Τι προβλέπει το σχέδιο "Eurobank of 2030"

  - Φ. Καραβίας: Η πανδημία καταλύτης του μελλοντικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών

  - Βασιλείου: Η Eurobank είχε κεντρικό ρόλο στην άντληση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ