Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2020 07:41

  Τι προβλέπει το σχέδιο "Eurobank of 2030"

  Τι προβλέπει το σχέδιο "Eurobank of 2030"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σε ένα ευρύτερο πλάνο μετασχηματισμού που περιλαμβάνει δύο φάσεις και τρία βήματα προχωρά ο Όμιλος της Eurobank, με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα της περιοχής.

  Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τις τιτλοποιήσεις και τη μείωση των κόκκινων δανείων με ταυτόχρονη εξυγίανση του ισολογισμού και την ποιοτικότερη ενίσχυση των κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι η Eurobank θα εξαντλήσει και μελλοντικά εργαλεία με στόχο την περαιτέρω μείωση των επισφαλειών. Ήδη, προχώρησε σε τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Ηρακλής.

  Η δεύτερη φάση προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού σε δύο βήματα. Το πρώτο βήμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί με το hive-down, δηλαδή με τη διάσπαση των τραπεζικών δραστηριοτήτων και την εισφορά τους σε νέα Eurobank, 100% θυγατρικής της Eurobank Holdings. Σε αυτό εντάσσονται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων των τραπεζών λόγω της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης το 2015, τη μείωση κόκκινων δανείων κάτω του 5% το 2022 μέσω τιτλοποιήσεων (προγράμματα Ηρακλής), την ενεργητική διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αναδιάρθρωση των συμμετοχών της κά.

  Το δεύτερο βήμα αποτελεί το πλάνο μετασχηματισμού που ήδη "τρέχει” για τη διετία 2020-2022 και προβλέπει μεταξύ άλλων:

  Νέα δάνεια 7,1 δισ. ευρώ εντός και εκτός συνόρων. Το μεγαλύτερο ποσό αφορά σε δάνεια επιχειρήσεων, μεγάλων έργων υποδομών και νοικοκυριών εντός Ελλάδος.

  Αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και δομών με στόχο σε "εσωτερικές επενδύσεις” 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

  Μείωση κινδύνων, αύξηση και ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων, ποσοστά κόκκινων δανείων κάτω του 5% μέχρι το 2022 κά.

  Ενίσχυση του λειτουργικού κέρδους και της κερδοφορίας.

  Το τρίτο βήμα "τρέχει” παράλληλα με το μεσοπρόθεσμο πλάνο (2020-2022) και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το "Eurobank of 2030”. Είναι το βήμα "γέφυρα” από το υφιστάμενο πλάνο διετίας προς το 10ετές σχέδιο.

  Οι στόχοι του πλάνου

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, στην επιστολή του προς το προσωπικό με τις ευχές για τα Χριστούγεννα, δίνει το περίγραμμα αυτού του νέου μετασχηματισμού και του οράματος για τα επόμενα 10 χρόνια. Στόχος του "Eurobank of 2030” είναι να κάνει τη Eurobank "ηγέτη στην περιοχή”. 

  Το όραμα αυτό περιλαμβάνει τους εξής στρατηγικούς στόχους:

  Πρώτον, η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ιδιωτική τράπεζα ώστε να γίνει μέτρο σύγκρισης για το τραπεζικό σύστημα.

  Δεύτερον, νέα εποχή στην έννοια της εξυπηρέτησης.

  Τρίτον, στήριξη πελατών και οικονομίας.

  Τέταρτον, αποτελεσματική αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων.

  Τα μέσα για να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι προβλέπουν την ενίσχυση των κεφαλαίων, τη συνέχιση της χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομών και της πραγματικής οικονομίας, "εσωτερικές επενδύσεις” σε ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων και δημιουργία ισχυρού brand name εντός και εκτός συνόρων.

  Νέα δάνεια εντός και εκτός Ελλάδας

  Σε παρουσιάσεις που έχουν γίνει σε επενδυτές, ο όμιλος Eurobank σημειώνει ότι θα συνεχίσει την παράδοση να στηρίζει μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως έκανε στην περίπτωση του Ελληνικού. Το ίδιο θα κάνει με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έρχονται για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά ειδικά στην covid και μετά-covid εποχή. Στόχος είναι να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της υποχρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, εξήγησε ο ίδιος σε πρόσφατη τοποθέτησή του σε φόρουμ. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων θα αφορά την εγχώρια αγορά.

  Ψηφιακός μετασχηματισμός

  Το δεκαετές πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία δημιουργία καινοτόμων λύσεων, προϊόντων, υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πελατών. Για το λόγο αυτό δημιουργείται ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου μετασχηματισμού (2020-2022). 

  Οι βασικές τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού είναι υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας, τεχνολογίες cloud, ανάλυση δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια κλπ. Οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν νέες αγορές και ευκαιρίες καθώς ενσωματώνουν τις ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών τους στις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής τους. Βελτιώνουν την ποιότητα και να αποφεύγονται τα λάθη κατά την παραγωγική διαδικασία. Ενισχύουν τη διαφάνεια και την ευελιξία σε όλες τις ενέργειες της επιχείρησης. Δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, αναπτύσσοντας τις εργασίες τους.

  Ισχυρό branding και φήμης στην περιοχή

  Η Eurobank του 2030 προβλέπει ότι θα έχει δημιουργήσει ισχυρή φήμη στην περιοχή, θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το τραπεζικό σύστημα και ότι θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα. Αυτό απαιτεί συνέχιση της αποτελεσματικής αξιοποίησης των δραστηριοτήτων μέσω των θυγατρικών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο εσωτερικό περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακές εργασίες, factoring και leasing.

  Στο εξωτερικό περιλαμβάνονται κινήσεις με τις θυγατρικές:

  Eurobank Bulgaria AD που προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές στη Βουλγαρία.

  Eurobank AD Beograd (τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις), στη Σερβία.

  Eurobank Cyprus Ltd. Προσφέρει εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  Eurobank Private Bank Luxembourg SA (προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες Private Banking, Wealth Management και Investment Fund Services). Επιπλέον, προσφέρει επιλεγμένες υπηρεσίες τραπεζικής επιχειρήσεων. Δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο και το Λονδίνο.

  Eurobank Fund Management Company (Luxembourg) SA. Προσφέρει δημιουργία και διοικητική διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Φ. Καραβίας: Η πανδημία καταλύτης του μελλοντικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών

  * Βασιλείου: Η Eurobank είχε κεντρικό ρόλο στην άντληση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού

  * Τράπεζες: Οι προτεραιότητες των τεσσάρων συστημικών για το 2021

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ