Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 07:30

  Δεύτερη ευκαιρία για τη ΒΙΟΤΕΡ

  Δεύτερη ευκαιρία για τη ΒΙΟΤΕΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολύ σκληρή για… να πεθάνει αποδεικνύεται η ΒΙΟΤΕΡ, που, έστω ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, πέτυχε την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από τη Δικαιοσύνη, η οποία είχε καταρτιστεί στις 30 Μαρτίου του 2018.

  Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει την αναδιάρθρωση (μέσω εκχώρησης απαιτήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και μέσω debt assets (ακίνητα έναντι χρεών) ή και επιμήκυνση των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων.

  Ο κλάδος ακινήτων, δηλαδή της αγοράς οικοπέδων και κτιρίων με στόχο την μίσθωσή τους, στον οποίο είχε δώσει έμφαση η ΒΙΟΤΕΡ, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας εξυγίανσης.

  Προς την κατεύθυνση αυτή, με στόχο τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεών της, η ΒΙΟΤΕΡ θα μεταβιβάσει συνολικά 23 ακίνητα στους πιστωτές της, τα οποία φέρουν προσημειώσεις ύψους 48,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στο συνολικό ύψος της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας της (48,7 εκατ. ευρώ).

  Η εξέλιξη έρχεται 45 χρόνια μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ως η πρώτη τεχνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1961. Το 2008 η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο 35 ακινήτων αξίας ύψους 100 εκατ. ευρώ.

  Τα μεγέθη

  Σε επίπεδο ομίλου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών της ΒΙΟΤΕΡ συρρικνώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 32 χιλ. ευρώ από 93 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καθώς η τεχνική εταιρεία δεν διαθέτει δραστηριότητα. Οι ζημίες διευρύνθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών να οφείλεται στα χρηματοοικονομικά έξοδα των δανείων των οποίων το ύψος διαμορφώνεται σε 154 εκατ. ευρώ.

  Παρουσιάζει ακόμη, επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 50,6 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό και διαμορφώνεται σε 99 εκατ. ευρώ.

  Όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου, τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά, ενώ υφίστανται υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των χρηματοοικονομικών δεικτών των όρων των συμβάσεων.

  Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με α) το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, β) τον πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών και γ) την αδυναμία της εταιρείας και του ομίλου να επιτύχουν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στο μέλλον.

  Η συνέχιση της ομαλούς δραστηριότητας εξασφαλίζεται ύστερα από την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, αλλά το στοίχημα θα κερδηθεί εάν η εταιρεία καταφέρει να αναλάβει την υλοποίηση νέων έργων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ