Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 08:49

  Τηλεπικοινωνιακή "μάχη" για έργα πληροφορικής

  Τηλεπικοινωνιακή "μάχη" για έργα πληροφορικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή  

  Μεγαλύτερο ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και των επιχειρήσεων που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας αλλά και της ρευστότητας που αναμένεται να κατευθυνθεί σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους στους τομείς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT).

  Και οι τρεις όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) φαίνεται ότι ακολουθούν μια τάση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια το εξωτερικό που θέλει τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να μετασχηματίζονται και να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πέρα από έργα ψηφιακής διασύνδεσης.   

  Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν οι ψηφιακά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 450 δράσεων της "Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού” που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδος, Χάρη Μπρουμίδη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας για εφαρμογές Internet of Things στην Ελλάδα.

  "Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που με το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν σημαντικοί πόροι… Με δεδομένο πως ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει σε ψηφιακά έργα που βάζουν ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, θα επιχειρήσουμε να λάβουμε μέρος σε διαγωνισμούς. Μας ενδιαφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των εργαλείων και προγραμμάτων για την επιδότηση της ζήτησης, πέρα από τα κλασικά έργα ψηφιακών υποδομών που ήδη έχουμε παρουσία”, σημείωσε. 

  Μάλιστα, στη Vodafone Ελλάδος έχει ήδη δημιουργηθεί από τον περασμένο Απρίλιο ειδικό τμήμα το Δημόσιο Τομέα, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο Πάρις Δεληγγιαννάκης, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της εταιρείας. Επιπλέον συνεργάτης της εταιρίας σε αυτό τον τομέα είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες η Vodafone αναμένεται να επικεντρωθεί σε έργα που έχουν να κάνουν με Internet of Things (IoT) όπως έξυπνοι μετρητές και εφαρμογές τηλεϊατρικής καθώς και έργα διασύνδεσης για Smart Cities, χωρίς να αποκλείονται και συμμετοχές σε διαγωνισμούς για έργα ψηφιοποίησης και λογισμικού. 

  Προοπτικές ανάπτυξης 

  Επιπλέον έργα ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται να διεκδικήσει και ο ΟΤΕ ο οποίος εξάλλου έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε δράσεις IoT και Smart Cities αλλά και ψηφιοποίησης. Η προστιθέμενη αξία των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) για τον όμιλο ΟΤΕ έχει φανεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα έσοδα από αυτά μαζί με τις ευρυζωνικές συνδέσεις αντιστάθμισαν την απώλεια των εσόδων από την κινητή που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες. 

  Εξάλλου η διεύρυνση του συγκεκριμένου τομέα, που παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό στόχο για τον όμιλο ΟΤΕ ο οποίος έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο εγχώριο system integrator. 

  Ο όμιλος έχει συμμετάσχει -μόνος του ή σε συνεργασία με άλλες εταιρείες- στην ανάπτυξη μερικών εκ των πιο εμβληματικών έργων πληροφορικής του δημοσίου των τελευταίων ετών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι ψηφιακές υπογραφές και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο. Ακόμη έχει αναπτύξει το σύστημα τηλεϊατρικής που χρησιμοποιείται σε 52 νησιά, καθώς και το σύστημα τηλεματικής της πυροσβεστικής. Ακόμη έχει ολοκληρώσει και εργα ψηφιοποίησης όπως η "Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός”. 

  Προσεκτικά πρόκειται να εξετάσει τα έργα του Δημοσίου και της Ψηφιακής Βίβλου και η Wind προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, σημειώνουν στο Capital.gr, στελέχη της εταιρείας που ήδη έχει αναπτύξει εφαρμογές και υπηρεσίες στο πεδίο του IoT, όπως το Wind Fleet Management. 

  kostaskets@capital.gr 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ