Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 07:40

  Ψηφιακή "Βίβλος": Ποια έργα έρχονται μέσα στο 2021

  Ψηφιακή "Βίβλος": Ποια έργα έρχονται μέσα στο 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα εξαιρετικό φιλόδοξο πρόγραμμα άνω των 400 δράσεων και έργων που έχουν να κάνουν με όλες τις πλευρές της λειτουργίας του κράτους και τους τομείς πολιτικής περιλαμβάνει η "Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού” που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

  Συνολικά προγραμματίζονται περίπου 448 έργα μέχρι το 2025 τα 105 εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, κάποια απ’ αυτά βρίσκονται ήδη σε λειτουργία όπως το myAADElive (παροχή υπηρεσιών μέσω βιντεοκλήσης από την ΑΑΔΕ), η προσωρινή άδεια οδήγησης, η άυλη συνταγογράφηση και οι υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις μέσω του gov.gr

  Ειδικότερα, από τα 38 οριζόντια έργα που αφορούν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, τα 21 βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα 4 απ’ αυτά: Εθνική Υποδομή Αυθεντικοποίησης Πολιτών, Εθνική Υποδομή Ειδοποιήσεων, Know Your Customer, Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

  Στον τομέα συνδεσιμότητας σχεδιάζονται 13 έργα εκ των οποίων 5 βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμη 7 έργα αφορούν τις δημόσιες ψηφιακές υποδομές, 5 εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Θέματα κυβερνοασφάλειας αφορούν 19 έργα, εκ των οποίων τα 9 βρίσκονται σε εξέλιξη και 5 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

  Για την ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων έχουν προγραμματιστεί 15 διαφορετικές πρωτοβουλίες και έργα, 6 εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Για την Ψηφιακή Επιχείρηση προγραμματίζονται 7 έργα συνολικά, 4 εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και ένα (εργαλείο ψηφιακής αποτίμησης επιχειρήσεων) πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο εξάμηνο.

  Πλήθος έργων έχει προγραμματιστεί για όλους τους τομείς της οικονομίας όπως : Τομέας Οικονομικών (25 έργα συνολικά και 9 σε εξέλιξη), Ανάπτυξη & Καινοτομία (17 έργα συνολικά και 6 σε εξέλιξη), Εξωτερική Πολιτική (5 έργα συνολικά και 2 σε εξέλιξη), Παιδεία (35 έργα συνολικά και 5 σε εξέλιξη), Εργασία & Κοινωνικές Υποθέσεις (32 έργα συνολικά και 10 σε εξέλιξη), Υγεία & Αξιοπρεπής Διαβίωση (22 έργα συνολικά και 10 σε εξέλιξη), Περιβάλλον & Ενέργεια (28 έργα συνολικά και 4 σε εξέλιξη), Πολιτισμός (18 έργα συνολικά και 2 σε εξέλιξη), Αθλητισμός ( 5 έργα συνολικά και 1 σε εξέλιξη), Δικαιοσύνη (30 έργα συνολικά και 4 σε εξέλιξη) κ.α.

  Η πορεία μήνα - μήνα

  Με το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσει η υπηρεσία "Know your Customer", μέσα από το οποίο ιδιωτικοί οργανισμοί όπως οι τράπεζες θα μπορούν μετά από συγκατάθεση του πολίτη να αντλούν κατευθείαν στοιχεία από τους οργανισμούς του δημοσίου και να αποκτούν πρόσβαση στα απαραίτητα πιστοποιητικά.

  Τον Φεβρουάριο του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει το Ψηφιακό Μητρώο Αθλητικών Φορέων (έργο του τομέα Αθλητισμού), στο οποίο θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία Αθλητικών Ομοσπονδιών, Ενώσεων, Σωματείων κλπ.

  Για τον Μάρτιο του 2021 είναι προγραμματισμένη η λειτουργία της ψηφιοποίηση της μεταβίβασης οχημάτων. Το έργο αφορά την απλούστευση των διαδικασιών και την υλοποίηση εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν τη μεταβίβαση οχήματος καθώς και την άρση παρακράτησης κυριότητας οχημάτων.

  Τον ίδιο μήνα αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών. Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς ένταξη στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές σχεδιασμού του περιεχομένου τους με βάση τους διδακτικούς στόχους για τον εκάστοτε πληθυσμό στόχο.

  Επίσης τον Μάρτιο, έχει προγραμματιστεί το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το οποίο θα αποτελεί κεντρικό σημείο όπου οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να ενημερώνονται όλοι οι φορείς της δημόσιας διοίκησης και πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς.

  Τον Απρίλιο αναμένεται να έχει λειτουργήσει η ψηφιοποίηση της διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Βασικός στόχος του έργου είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός, ο ακριβής προσδιορισμός και η γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς επιδιώκοντας τη μείωση της απώλειας διδακτικών ωρών για όλους τους μαθητές. Η δράση εστιάζει σε νομοθετικές και τεχνικές παρεμβάσεις που εξελίσσονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στη φάση πρόσληψης και το δεύτερο στη φάση κατανομής αυτών στα σχολεία.

  Για τον Μάιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης της ψηφιακής ωριμότητας των εταιρειών και τεκμηρίωσης του σχεδιασμού κρατικών ενισχύσεων για τον μετασχηματισμό τους (Digitometer). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ψηφιακό online εργαλείο για την αποτίμηση του βαθμού ψηφιακής ωριμότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο αναμένεται να "ξεκλειδώσει” τις επιχορηγήσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

  Τον ίδιο μήνα, έχει προγραμματιστεί να γίνει διαθέσιμη και η εφαρμογή που επιτρέπει την εξ αποστάσεως εγγραφή στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς όπως και η αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ