Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 08:56

  "Όχι" του SSM στην πληρωμή των CoCos της Τρ. Πειραιώς σε μετρητά

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Συνεδριάζει μέσα στο Σαββατοκύριακο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, με θέμα την πληρωμή των CoCos, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίασή του, ο SSM εμφανίστηκε αρνητικός στο αίτημα της Τράπεζας για πληρωμή των CoCos σε μετρητά. 

  Το κουπόνι του μετατρέψιμου ομολόγου, ύψους 165 εκατ. ευρώ, πρέπει να πληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου και όπως είχε γράψει το Capital.gr, το πλέον πιθανό ήταν ότι ο επόπτης θα απαγόρευε την πληρωμή του σε μετρητά, στο πλαίσιο του απαγορευτικού της ΕΚΤ για τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών από τις τράπεζες εν μέσω της πανδημικής κρίσης. 

  Σημειώνεται ότι η απόφαση του SSM θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προς τα τέλη του μήνα και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί επισήμως. 

  Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τον SSM, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου.

  Δυο επιλογές 

  Μετά την απόρριψη του αιτήματός της για την πληρωμή των CoCos σε μετρητά, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει δύο επιλογές: ή να πληρώσει το κουπόνι σε μετοχές ή να παραλείψει εντελώς την πληρωμή του. Το δεύτερο σενάριο φαίνεται το πιο πιθανό και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα από 26,4% σε 61,3%.

  Με ορατό το φάσμα της κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, η κυβέρνηση, το ΤΧΣ και η διοίκηση της Τράπεζας εκπονούν ένα σχέδιο "μεταβατικής κρατικοποίησης". Στην περίοδο αυτής θα εξυγιανθεί πλήρως ο ισολογισμός, ώστε περί τα μέσα του 2021, η Τράπεζα Πειραιώς να είναι σε θέση να προσελκύσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να ιδιωτικοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ