Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Οκτ-2020 08:11

  2ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

  2ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Για το 2ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Ο πρώτος διαγωνισμός θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και θα αφορά το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη, ενώ ο δεύτερος που θα διενεργηθεί από τον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας θα αφορά στο ενεργητικό της εταιρείας που περιλαμβάνει τα πέντε μεταλλεία της Εύβοιας, το μεταλλείο της Καστοριάς και το λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης. 

  Οι δύο διαγωνισμοί θα διενεργηθούν παράλληλα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει η δυνατότητα ο επενδυτής του εργοστασίου να κάνει αντιπροσφορά για τα μεταλλεία και αντίστροφα.

  Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι παρά τα προβλήματα της εταιρείας, θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της βιομηχανίας νικελίου. Και αυτό διότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς νικελίου είναι θετικές και υπάρχει ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για κοβάλτιο, ένα στοιχείο που περιέχει το νικέλιο και το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών. Η ΛΑΡΚΟ πάντως ενώ παράγει νικέλιο δεν έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει το κοβάλτιο, κάτι που θα μπορεί να γίνει μόνο εάν υλοποιηθούν επενδύσεις για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Με την τρέχουσα παραγωγή νικελίου της ΛΑΡΚΟ, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να παραχθούν περί τους 2 έως 3 χιλιάδες τόνους κοβαλτίου ετησίως, ενισχύοντας τα έσοδα της βιομηχανίας με ένα ποσό της τάξης των 70 έως 100 εκατ. δολαρίων. 

  Σημειώνεται ότι η Λάρκο βρίσκεται σε πολυετή πορεία απαξίωσης παράγοντας με διαρκώς χρέη και ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τα συνολικά χρέη προς προμηθευτές της ανέρχονται σε 485 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 360 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη προς τη ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία. Παράλληλα υπάρχει η εκκρεμότητα επιστροφής της παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 105 εκατ. ευρώ υπόθεση για την οποία έχει καταδικαστεί η χώρα μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά στην περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλείται στον Ευβοϊκό. Για να σταματήσει η βιομηχανία να ρυπαίνει και να καθαριστεί η περιοχή εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι σε βάρος της Λάρκο βρίσκεται σε εκκρεμότητα περιβαλλοντικό πρόστιμο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. 

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων