Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 08:32

  Σπάει το άβατο της υψηλής τάσης για τους ιδιώτες προμηθευτές

  Σπάει το άβατο της υψηλής τάσης για τους ιδιώτες προμηθευτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στους μεγάλους ενεργοβόρους καταναλωτές της υψηλής τάσης. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών μέχρι πρόσφατα μονοπωλείτο από τη ΔΕΗ, χωρίς να έχει καταφέρει κάποιος ιδιώτης προμηθευτής να αποσπάσει πελάτη.

  Ωστόσο μετά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το 2019 στα τιμολόγια της ΔΕΗ και σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού, όπου η οριακή τιμή του συστήματος κινείται πτωτικά ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του βασικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής δηλαδή του φυσικού αερίου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

  Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα η στρατηγική συνεργασία ενός από τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές της υψηλής τάσης της βιομηχανίας ΜΕΛ, η οποία πλέον θα προμηθεύεται ρεύμα από την εταιρεία Ήρων.

  Η συγκεκριμένη συνεργασία καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά εκτείνεται στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης αλλά και της πράσινης ενέργειας (με τη χορήγηση πράσινου πιστοποιητικού στη ΜΕΛ ότι θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια) καταδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πιο σύνθετες αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ προμηθευτών και πελατών της υψηλής τάσης.

  Εκτός από τη συνεργασία ΜΕΛ ­– Ήρων, ακόμη μια βιομηχανία της υψηλής τάσης η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει επίσης φύγει από τη ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Η ΑΓΕΤ πλέον τροφοδοτείται από ιδιώτη προμηθευτή, με μεγάλο μερίδιο αγοράς μεταξύ των εναλλακτικών.

  Οι δύο αυτές περιπτώσεις καταδεικνύουν ότι πλέον η απόσταση των τιμολογίων που προσφέρει η ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση, με τα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών έχει μηδενιστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο επωφελής η πρόταση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ.

  Εκεί πάντως που ακόμη δεν διαφαίνεται ακόμη δυνατότητα για αλλαγή προμηθευτή, με τη ΔΕΗ να συνεχίζει να "παίζει" ουσιαστικά μόνη της, είναι στους τρεις μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στην Αλουμίνιον, τον όμιλο Βιοχάλκο και τη Λάρκο.

  Για τους δύο εκ των τριών (Αλουμίνιον και Βιοχάλκο) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει ακόμη έδαφος για συμφωνία.

  Μια γενική εικόνα των συζητήσεων συνοψίζεται στο αίτημα των βιομηχανιών να αρθούν οι αυξήσεις του 2019 αναδρομικά από τις αρχές του 2020, με παράλληλη διατήρηση των εκπτώσεων όγκου, συνέπειας καθώς και την έκπτωση της προεξόφλησης.

  Από την πλευρά της ΔΕΗ η κόκκινη γραμμή είναι να μην υπάρχει κανένας πελάτης στον οποίο η επιχείρηση να πουλά κάτω του κόστους. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δε διαφαίνεται προοπτική άμεσης συμφωνίας και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν με ανταλλαγές επιστολών και προτάσεων τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ