Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 19:56

  Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης €500 εκατ.

  Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης €500 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει έμπρακτα, για μία ακόμη φορά, τη δέσμευσή της για στήριξη της πράσινης οικονομίας αλλά και τη στρατηγική της κατεύθυνση ως η Τράπεζα της Ενέργειας. Ολοκλήρωσε με επιτυχία 

  Την τοποθέτηση του πρώτου Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα, αποδεικνύοντας έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, τη δέσμευσή της για στήριξη της πράσινης οικονομίας και τη στρατηγική της κατεύθυνση ως η Τράπεζα της Ενέργειας.

  Η συναλλαγή αποτελεί επίσης την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και έπειτα. 

  Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2.875%. 

  Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας μέσω της διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. 

  Βάσει των αρχών της ICMA για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η Τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Εθνική τράπεζα έχει ήδη υψηλό μερίδιο (40%) στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. 

  Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ, αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια. 

  Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή 80, στην πλειοψηφία τους ξένων, θεσμικών επενδυτών. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και η Morgan Stanley ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών. 

  Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

  Σημειώνεται ότι το πρωί το Capital.gr μετέδιδε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχωρά στην έκδοση "πράσινου" ομολόγου, αλλά και η πρώτη που ξεκινά να "χτίζει" buffer ρευστότητας βάσει των υποχρεώσεων MREL.

  Η Τράπεζα έδωσε χθες εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και Morgan Stanley να "τρέξουν" τη διαδικασία της έκδοσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η έκδοση είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές είναι ισχυρό. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα και οι εκτιμήσεις για το εύρος στο οποίο θα κινηθεί το επιτόκιο του ομολόγου κάνουν λόγο για 2,50% - 2,90%.

  Η έκδοση είναι senior bond, τύπου 6NC5, δηλαδή εξαετoύς διάρκειας, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πενταετίας. Τα ομόλογα αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Caa1 από την Moody’s, B από την S&P and CCC-  από την Fitch, ενώ θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

  Τα κεφάλαια στα οποία στοχεύει η έκδοση θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της Τράπεζας και θα κατευθυνθούν σε "πράσινες" χρηματοδοτήσεις, με αιχμή τα projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερα έργα βιώσιμης ανάπτυξης που ενσωματώνουν κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance). 

  "Μαξιλάρι" ρευστότητας MREL

  Πέρα από πρώτο "πράσινο" ομόλογο στην ελληνική αγορά, η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί και την πρώτη έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο της κάλυψης της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) που θα πρέπει να εκπληρώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια οι τράπεζες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας με στόχο την προστασία των καταθέσεων, δεδομένου ότι η υποχρέωση MREL βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την Οδηγία 2014/59/EE για την εξυγίανση τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών  (BRRD) που ισχύει από 1/1/2016. 

  Αυτή η απαίτηση υπολογίζεται ως το ποσό των ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων εκφρασμένο ως ποσοστό επί τοις εκατό του συνόλου των υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας. Το MREL δηλ. αφορά στοιχεία παθητικού των ιδρυμάτων που μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ζημιών και για την ανακεφαλαιοποίησή τους, αν αυτό απαιτηθεί, σε περίπτωση εξυγίανσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εξασφαλιστεί η συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών των ιδρυμάτων  υπό εξυγίανση και να αποφευχθεί η έκθεση δημόσιων πόρων σε κίνδυνο απώλειας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ