Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 08:20

  Ισχυρή η ζήτηση για το πρώτο "πράσινο" ομόλογο από την Εθνική Τράπεζα

  Ισχυρή η ζήτηση για το πρώτο "πράσινο" ομόλογο από την Εθνική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχωρά στην έκδοση "πράσινου" ομολόγου, αλλά και η πρώτη που ξεκινά να "χτίζει" buffer ρευστότητας βάσει των υποχρεώσεων MREL, είναι η Εθνική Τράπεζα.

  Η Τράπεζα έδωσε χθες εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και Morgan Stanley να "τρέξουν" τη διαδικασία της έκδοσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η έκδοση είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές είναι ισχυρό. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα και οι εκτιμήσεις για το εύρος στο οποίο θα κινηθεί το επιτόκιο του ομολόγου κάνουν λόγο για 2,50% - 2,90%.

  Η έκδοση είναι senior bond, τύπου 6NC5, δηλαδή εξαετoύς διάρκειας, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πενταετίας. Τα ομόλογα αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Caa1 από την Moody’s, B από την S&P and CCC-  από την Fitch, ενώ θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

  Τα κεφάλαια στα οποία στοχεύει η έκδοση θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της Τράπεζας και θα κατευθυνθούν σε "πράσινες" χρηματοδοτήσεις, με αιχμή τα projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερα έργα βιώσιμης ανάπτυξης που ενσωματώνουν κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance). 
   

  "Μαξιλάρι" ρευστότητας MREL
   

  Πέρα από πρώτο "πράσινο" ομόλογο στην ελληνική αγορά, η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί και την πρώτη έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο της κάλυψης της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) που θα πρέπει να εκπληρώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια οι τράπεζες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας με στόχο την προστασία των καταθέσεων, δεδομένου ότι η υποχρέωση MREL βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την Οδηγία 2014/59/EE για την εξυγίανση τραπεζών και επενδυτικών εταιριών  (BRRD) που ισχύει από 1/1/2016. 

  Αυτή η απαίτηση υπολογίζεται ως το ποσό των ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων εκφρασμένο ως ποσοστό επί τοις εκατό του συνόλου των υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας. Το MREL δηλ. αφορά στοιχεία παθητικού των ιδρυμάτων που μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ζημιών και για την ανακεφαλαιοποίησή τους, αν αυτό απαιτηθεί, σε περίπτωση εξυγίανσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εξασφαλιστεί η συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών των ιδρυμάτων  υπό εξυγίανση και να αποφευχθεί η έκθεση δημόσιων πόρων σε κίνδυνο απώλειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ