Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 09:14

  Τι συμβαίνει με τη συμφωνία Folli Follie και ομολογιούχων;

  Τι συμβαίνει με τη συμφωνία Folli Follie και ομολογιούχων;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται πλέον στο μέτωπο της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Folli Follie και των ομολογιούχων-πιστωτών της επί του αναθεωρημένου σχεδίου εξυγίανσης μέσω υπαγωγής στα άρθρα 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., η επιδημία του Covid-19 έχει ανατρέψει τα δεδομένα ως προς τις εμπορικές επιδόσεις της εταιρείας και η εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέχρι την θέση σε ισχύ της συμφωνίας καθίσταται επιτακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και οι δύο πλευρές βρίσκονται καθημερινά σε συζητήσεις να καταστεί δυνατή η συμφωνία.

  Ο CEO της εταιρείας είχε εκτιμήσει στη Γ.Σ. της 10ης Σεπτεμβρίου πως ήταν εφικτό το θέμα να επιλυθεί το επόμενο 10ήμερο. Επισήμως, πάντως, υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που μένει να ξεκαθαριστούν, ώστε στη συνέχεια να τελικά δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση σε συναίνεση (launch consent solicitation). Εφόσον συμβεί αυτό, θα απαιτηθεί διάστημα τριών εβδομάδων έως ότου πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων. Σε περίπτωση έγκρισής του σχεδίου, ακολούθως  θα υποβληθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προς επικύρωση. Απαιτείται, λοιπόν, μια σειρά διαδικασία που εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι απαιτεί ακόμη αρκετό χρόνο – εφόσον υπάρξει συμφωνία και για αυτό είναι μείζονος σημασίας η εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης, παράλληλα με την προσπάθεια η FF να αποδεσμεύσει κάποια από τα ποσά που έχει "παγώσει" η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

  OTC συναλλαγή

  Την ίδια στιγμή έκπληξη προκάλεσε σε χρηματιστές και θεσμικούς παράγοντες της αγοράς εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή με την οποία εμφανίζεται να αλλάζει χέρια το 9,91% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie.

  Η OTC (over-the-counter) χρηματιστηριακή πράξη που κατά πληροφορίες και σύμφωνα με χρηματιστές καταγράφηκε στα ειδικά τερματικά τους την περασμένη Δευτέρα, δεν έγινε αντιληπτή από πολλούς, αλλά σήκωσε… red flags στην εταιρεία αλλά και στην εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς. Και αυτό διότι με τη μετοχή της εταιρείας να τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 25 Μαϊου 2018, μετά τις γνωστές αποκαλύψεις για την τεραστίων διαστάσεων παραποίηση των οικονομικών της μεγεθών, ένα τέτοιο "πακέτο" μετοχών που αλλάζει χέρια εξωχρηματιστηριακά δημιουργεί εύκολα συνειρμούς και σενάρια.

  Xρηματιστές μιλώντας στο Capital.gr, εικάζουν πως πρόκειται για το ποσοστό που διατηρεί η Fidelity στην εταιρεία. Με βάση το επίσημο μετοχολόγιο της εταιρείας, η Fidelity συνεχίζει να κατέχει ποσοστό 9,9% της Folli Follie καθώς το διάστημα που μεσολάβησε από την δημοσιοποίηση του report του QCM, μέχρι την καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου από την τότε Επ. Κεφαλαιαγοράς δεν είχε καταγραφεί κάποια σημαντική διαφοροποίηση του ποσοστού της. Σε αντίθεση, τότε ο βασικός μέτοχος αλλά και η Fosun είχαν προχωρήσει σε αγορές μετοχών προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το ξέσπασμα του σκανδάλου.  

  Σε αυτό συνηγορεί ενδεχομένως και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι νομικές οντότητες Fidelity Investments Money Management Inc., FMR Co. Inc. και Fidelity SelectCo LLC, συγχωνεύθηκαν μεταξύ τους και με την Fidelity Management & Research Company.

  Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, γνωστοποιήθηκε πως η Fidelity Management & Research Company LLC κατέχει εμμέσως ποσοστό 9,99% επί των δικαιωμάτων ψήφου της Folli Follie, από 5,93% προηγουμένως.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών το ποσοστό αυτό της Fidelity μεταβιβάστηκε εξωχρηματιστηριακά σε funds της JP Morgan, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά λόγω του σημαντικού ποσοστού, τα σενάρια στην αγορά φούντωσαν. Λεπτομέρειες για την  εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, ανέφεραν χρηματιστές, θα δώσει τυχόν ενημέρωση προς την εταιρεία για αλλαγή του μετοχολογίου της. Στην παρούσα φάση, οι ίδιοι δεν δίνουν πιθανότητες εμπλοκής των βασικών μετόχων, ενώ δεν υφίσταται ορατό ενδιαφέρον από τρίτη πλευρά για την εταιρεία, η οποία, όπως αναφέρθηκε, δίνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της μέσω του άρθρου 106βδ.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:
  Προστασία από τους πιστωτές έως τις 6 Δεκεμβρίου εξασφάλισε η Folli Follie

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ