Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 08:32

  Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο "χρησμός" της Deloitte για την MLS

  Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο "χρησμός" της Deloitte για την MLS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τα κύρια σημεία του πορίσματος του Ειδικού Ελέγχου που πραγματοποίησε η Deloitte στην MLS Πληροφορική αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Ο έλεγχος, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφορά στην γνωστή υπόθεση των "άυλων περιουσιακών στοιχείων" της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε στις 31.12.2019.

  Ζητήθηκε ως αποτέλεσμα της κατάθεσης στην εποπτική αρχή των ευρημάτων του θεματικού ελέγχου που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) τον περασμένο Μάιο. Στο πορισμά της η ΕΛΤΕ είχε εγείρει ζητήματα λογιστικών παρατυπιών που αφορούσαν την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

  Σημειώνεται πως το έργο της ανάθεσης πραγματοποίησης ειδικού ελέγχου υπεγράφη στις 19 Ιουνίου 2020, ενώ είχε προηγηθεί στις 13 Μαΐου η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών της εταιρείας με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς. 

  Απομειώσεις

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κύρια σημεία του ειδικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από την Deloitte Business Solutions θα παρουσιαστούν μέσω τηλεδιάσκεψης στα αρμόδια στελέχη της εποπτικής αρχής και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η κατάθεση του πλήρους πορίσματος.

  Με βάση το πόρισμα της Deloitte, η MLS θα κληθεί να αξιολογήσει την "επαναδιατύπωση των συγκριτικών στοιχείων με εφαρμογή του ΔΛΠ 8" (σ.σ. μεταβολές στις λογιστικές πολιτικές, εκτιμήσεις και τις διορθώσεις λαθών). Ζητούμενο είναι να διαπιστωθούν ποια τα αποτελέσματα του ειδικού ελέγχου της Deloitte, πώς θα αποτυπωθούν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις από τον ορκωτό ελεγκτή που θα τις υπογράψει και, κατά συνέπεια, ποιο θα είναι το εύρος της αναμόρφωσης που θα πραγματοποιηθεί.

  Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το εύρος της αναμόρφωσης που η εταιρεία θα αξιολογήσει να πραγματοποιήσει θεωρείται ελεγχόμενο με βάση τα άυλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αναπόσβεστης αξίας (την 31.12.2018) ύψους 25,5 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στον ισολογισμό της. Σε κάθε περίπτωση η ελεγκτική εταιρεία που έχει διοριστεί με απόφαση της ΓΣ (PKF Ευρωελεγκτική) θα κληθεί να ελέγξει και να τοποθετηθεί επί των καταστάσεων της χρήσης 2019.

  Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 αναμένεται να δημοσιευτούν εντός μηνός από την ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου της Deloitte και την παράδοση της έκθεσης, χρόνος που απαιτείται από τους ορκωτούς ελεγκτές για την ολοκλήρωση του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

  Σημειώνεται πως η εταιρεία αφού δημοσιοποιήσει λογιστικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019 θα πρέπει να πράξει το ίδιο και για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο. Έως τότε η μετοχή θα βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. 

  Στο επόμενο διάστημα, παράλληλα, αναμένεται να η παρουσίαση, επίσης από τη Deloitte, του νέου πενταετούς Business plan της MLS, με κύριο στόχο την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της και την αντιμετώπιση του καίριο θέματος της ρευστότητας που απειλεί την εταιρεία.

  Σε ό,τι αφορά στις βασικές κατευθύνσεις του επιχειρηματικού σχεδίου, ο υφιστάμενος προσανατολισμός συνίσταται στη συρρίκνωση της δραστηριότητας στο hardware όπου ο διεθνής ανταγωνισμός είναι οξύτατος, στην ενίσχυση της παρουσίας στο software με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία ετών που έχει αναπτύξει η εταιρεία, και στην αναδιάταξη των εμπορικών συνεργασιών.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Ν. Γεωργιάδης (MLS): "Παλεύουμε να κρατήσουμε την εταιρεία εν ζωή"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ