Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 08:08

  Ν. Γεωργιάδης (MLS): "Παλεύουμε να κρατήσουμε την εταιρεία εν ζωή"

  Ν. Γεωργιάδης (MLS): "Παλεύουμε να κρατήσουμε την εταιρεία εν ζωή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την εκτίμηση ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα κλείσουν δύο από τα μεγάλα "μέτωπα” της MLS, η ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου που έχει ανατεθεί στην Deloitte Business Solutions, καθώς και η δημοσιοποίηση του business plan για την περίοδο 2020 – 2021 εξέφρασε ο CEO της εταιρείας Νάσσος Γεωργιάδης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων.

  Παρότι σε αυτές (για τα ομόλογα ΜΛΣ01 και ΜΛΣ02) δεν επιτεύχθηκε η απαρτία που απαιτείται για την πραγματοποίηση τους, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τους ομολογιούχους και τους εκπροσώπους τους πως το πόρισμα του ειδικού ελέγχου θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Βάσει του πορίσματος αυτού θα πραγματοποιηθούν και οι όποιες αναμορφώσεις του ισολογισμού, η έκταση των οποίων, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, δεν θα είναι στο βαθμό που φοβούνται πολλοί. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε εκ νέου για διαφωνία στον τρόπο αποτύπωσης των επίμαχων άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που ανέδειξε το γνωστό πόρισμα της ΕΛΤΕ.

  Τα ευρήματα του θεματικού ελέγχου αφορούσαν την τεκμηρίωση του ελεγκτή για το σημαντικότερο κονδύλι του ισολογισμού της MLS, τα "άυλα περιουσιακά στοιχεία", συνολικής αναπόσβεστης αξίας (την 31.12.2018) ύψους 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 50% του ενεργητικού της εταιρείας την ίδια περίοδο.

  Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως η περίπτωση της MLS δεν σχετίζεται με απάτη αλλά με διαφορετική ερμηνεία για την καταγραφή των άϋλων περιουσιακών στοιχείων, κάτι που αποτελεί πεδίο "λογιστικής αντιπαράθεσης” για όλες τις τεχνολογικές εταιρείες διεθνώς.

  Το θέμα είναι πως ευρεία αναδιατύπωση του ισολογισμού της εταιρείας δύναται να παραβιάσει συγκεκριμένες ρήτρες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εμφάνισης αρνητικού EBITDA ή εάν ο καθαρός δανεισμός ξεπεράσει τις 4,5 φορές τα EBITDA που συνιστούν αιτίες καταγγελίας.

  Ήδη, πάντως, υφίσταται το ζήτημα της απόσυρσης της πιστοληπτικής ικανότητας από την ICAP, καθώς επί του παρόντος η MLS λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση NR (Not Rated). Όλα αυτά θα φανούν στο επόμενο διάστημα. Η εταιρεία, βέβαια, όλο αυτό το διάστημα καταβάλλει χωρίς καθυστέρηση τα τοκομερίδια στους δικαιούχους.

  Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 αναμένεται να δημοσιευτούν ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου της Deloitte και την παράδοση της έκθεσης στη διοίκηση, χρόνος που απαιτείται από τους ορκωτούς ελεγκτές για την ολοκλήρωση του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

  Για τον κ. Γεωργιάδη, ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η MLS Πληροφορική αποτελεί η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την εταιρεία και η οποία επιδρά στο brand και κατ΄επέκταση στις πωλήσεις.

  "Παλεύουμε να κρατήσουμε την εταιρεία εν ζωή”, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ένας από τους μεγάλους στόχους της διοίκηση είναι να διατηρήσει το καλό πρόσωπό της εταιρείας στην αγορά.

  "Η MLS έχει προοπτικές παρότι τα γεγονότα του τελευταίου έτους έχουν πλήξει την εικόνα της”. Όπως τόνισε, η εταιρεία έχει προσαρμόσει τη λειτουργία της στα νέα δεδομένα, το λειτουργικό τκόστος έχει μειωθεί στο ελάχιστο, δεν υφίστανται οφειλές στους εργαζόμενους, ενώ ρυθμίστηκε και η υπόθεση με τη CNL.

  Όπως σημειώθηκε, υπάρχουν οφειλές μόνο προς τις τράπεζες που παρείχαν letters of credit στην εταιρεία, πλην η διοίκηση σημείωσε ότι διαθέτει στήριξη για τη συμμετοχή της σε σειρά διαγωνισμών, όπως για παράδειγμα σε αυτόν του Υπ. Παιδείας για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ενίσχυσης της εταιρείας με νέα κεφάλαια ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως υπάρχουν επαφές για στρατηγικό επενδυτή ή για στρατηγικές συνεργασίες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα μιας πιθανής καταγγελίας ομολόγων της MLS θα πρέπει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Τρίτη στις επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν προβλέπεται ελάχιστο ποσοστό απαρτίας.

  Κατά συνέπεια αναμένεται η διεξαγωγή τους, κάτι που θα αποτελέσει κρίσιμο test για την εταιρεία, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενεργοποιηθεί και γνωστή εταιρεία συμβούλων επενδύσεων, στελέχη της οποίας είχαν επαφές τόσο με τη διοίκηση της MLS, όσο και με ομολογιούχους.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Τι ψάχνει η Deloitte στην MLS Πληροφορική

  https://www.capital.gr/epixeiriseis/3462661/ti-psaxnei-i-deloitte-stin-mls-pliroforiki

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ