Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 08:09

  Έτοιμο το 2021 το νέο κέντρο διαλογής της ACS

  Έτοιμο το 2021 το νέο κέντρο διαλογής της ACS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στα μέσα του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής της ACS στην οδό Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω. Παρά την καθυστέρηση λίγων μηνών που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας, οι εργασίες για την επένδυση ύψους 29 εκατ. ευρώ του ομίλου Quest προχωρούν πλέον κανονικά.

  Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας αναπτύσσονται σε έκταση 26.750 τμ και περιλαμβάνουν το νέο κέντρο διαλογής, κατάστημα, γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους. Ακόμη περιλαμβάνεται χώρος στάθμευσης 310 αυτοκινήτων και 50 φορτηγών φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

  Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ACS, το νέο κέντρο θα προσφέρει πενταπλάσια δυνατότητα διαλογής καθώς θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται περισσότερα από 20.000 δέματα ανά ώρα.

  Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δυνατότητα παράδοσης εμπορευμάτων που έχει ήδη αυξηθεί λόγω της έκρηξης που έφερε στο ηλεκτρονικό εμπόριο η πανδημία του κορονοϊού, ειδικά με την επιβολή του lockdown.

  Η εταιρεία αντλεί σχεδόν το 87% των εσόδων από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, που αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα και κυρίως κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ ο όγκος εργασιών παραμένει αυξημένος σε σχέση με πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

  Τα μεγέθη του 2020

  Στις αρχές του έτους η διοίκηση της εταιρείας ανέμενε ήπια αύξηση εσόδων και διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ομίλου Quest, η ACS λόγω της αυξημένης ζήτησης και των απαιτήσεων παράδοσης δεμάτων προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε έκτακτα μέτρα όπως οικονομική ενίσχυση πρακτόρων-συνεργατών, έκτακτες προσλήψεις προσωπικού για μεταφορές και τηλεφωνικό κέντρο, καθώς και μισθώσεις νέων αποθηκευτικών χώρων επιφάνειας άνω των 4.000 τμ.

  Έτσι, παρά τη μεγάλη αύξηση των παραδόσεων, εκτιμάται ότι η βραχυπρόθεσμη επίδραση των μέτρων αυτών θα είναι αρνητική στα μεγέθη της εταιρείας, τουλάχιστον για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Για το σύνολο της χρήσης καθοριστικό θα είναι το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.

  Η αγορά του ταχυδρομείου παραμένει μια φθίνουσα αγορά λόγω της σταδιακής υποκατάστασης της αλληλογραφίας από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όπου αναμένεται διψήφια μείωση όγκων λόγω της επιτάχυνσης της χρήσης ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-bill). Το μερίδιο της ACS στην αγορά αυτή είναι ακόμα πολύ μικρό (περίπου 7%) και η στρατηγική της εταιρείας λόγω της φθίνουσας αγοράς είναι κυρίως αμυντική.

  Σημειώνεται ότι κατά το α’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών της ACS έφτασε τα 26,6 εκατ. ευρώ με τα αποτελέσματα εκμετάλλευση να διαμορφώνονται στα περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της ACS αυξήθηκε κατά 7,3% σε περίπου 110 εκατ. έναντι 102,6 εκατ. το 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2018. Για την προηγούμενη χρήση η εταιρεία διανέμει μέρισμα 13 ευρώ ανά μετοχή (4,29 εκατ. ευρώ).

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ