Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Αυγ-2020 08:08

  Στήνονται οι συμμαχίες για το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

  Στήνονται οι συμμαχίες για το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Την τελική τους μορφή αναμένεται να πάρουν το επόμενο διάστημα οι κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν ένα κομμάτι από το ΣΔΙΤ-μαμούθ Ultra Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

  Αυτή την εβδομάδα τα εννέα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί για να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού (Ανταγωνιστικό Διάλογο), αναμένεται να λάβουν το σχέδιο της προκήρυξης, βάσει της οποίας θα προχωρήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

  Αυτές είναι και οι τελευταίες πληροφορίες που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αποφασίσουν το αν τελικά θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά και αν θα το κάνουν αυτό σε συνεργασία με άλλους υποψήφιους ή ακόμη και με τρίτους.

  Στην αγορά, το ενδεχόμενο συνεργασιών θεωρείται δεδομένο, καθώς το αντικείμενο είναι μεγάλο, ενώ απαιτείται τεχνογνωσία τόσο από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όσο και από τον κατασκευαστικό.

  Σημειώνεται πως στη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει οι: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat. Οι παραπάνω εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ το καθένα) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις το καθένα).

  Με δεδομένο πως κάθε ανάδοχος μπορεί να αναλάβει το μέγιστο τρεις περιοχές, ο διαγωνισμός μπορεί να έχει από τρεις έως και επτά διαφορετικούς αναδόχους. Το ζητούμενο, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, είναι το πως θα εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ζήτηση με την ολοκλήρωση των δικτύων. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές από fund του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να καλύψουν την χρηματοδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής (περίπου 400 εκατ. ευρώ).

  Το χρονοδιάγραμμα

  Από την στιγμή που θα λάβουν το σχέδιο της προκήρυξης στα χέρια τους οι υποψήφιοι θα έχουν δύο εβδομάδες για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να δοθεί και μια μικρή παράταση. Στη συνέχεια αναμένεται η τελική προκήρυξη του διαγωνισμού και η επιλογή των αναδόχων πριν το τέλος της χρονιάς, με στόχο οι συμβάσεις να υπογραφούν στις αρχές του 2021.

  Σημειώνεται ότι, σκοπός του έργου, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε επίσης

  Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ 870 εκατ. ευρώ του UltraFast Broadband

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ