Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 08:30

  Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ 870 εκατ. ευρώ του UltraFast Broadband

  Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ 870 εκατ. ευρώ του UltraFast Broadband
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, το οποίο αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών (Ultra-Fast Broadband) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας που δεν καλύπτεται ή δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

  Τα εννέα σχήματα, που έχουν προεπιλεγεί για να συμμετάσχουν στη β΄φάση του διαγωνισμού (Ανταγωνιστικό Διάλογο) έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας και αναμένουν την πρόσκληση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να συμμετάσχουν στον διάλογο.

  Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου που υπολογίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές, το αργότερο, μέχρι το τέλος του έτους.

  Σκοπός του έργου, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Το έργοέχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps.

  Οι ενδιαφερόμενοι

  Δεδομένου του μεγέθους του ΣΔΙΤ και του αντικειμένου το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό είναι μεγάλο. Στη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει εννέα ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα οι: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, GridTelecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGNLTD, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat.

  Οι παραπάνω εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί. Κάθε lotέχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ ή καθεμία) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία).

  Μάλιστα,με δεδομένο πως κάθε ανάδοχος μπορεί να αναλάβει το μέγιστο τρεις περιοχές, ο διαγωνισμός μπορεί να έχει από τρεις έως και επτά διαφορετικούς αναδόχους. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων με στόχο να υποβληθούν κοινές προσφορές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές με funds του εξωτερικού για την κάλυψη της χρηματοδότησης της ιδιωτικής συμμετοχής (περίπου 400 εκατ. ευρώ).

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ