Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Αυγ-2020 08:33

  MLS: Νέος γύρος επαφών με τους ομολογιούχους, εν αναμονή του business plan

  MLS: Νέος γύρος επαφών με τους ομολογιούχους, εν αναμονή του business plan
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Καθοριστικό αναμένεται το επόμενο διάστημα για την επόμενη ημέρα της MLS Innovation, όπως είναι πλέον η επίσημη επωνυμία της MLS Πληροφορική. Με βάση διατυπωμένες εκτιμήσεις της διοίκησης το προηγούμενο διάστημα, σύντομα θα πρέπει να αναμένεται ο "χρησμός" της Deloitte αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της εταιρείας που σχετίζονται με το νέο business plan για την επόμενη 5ετία και, το κυριότερο, για την "θεραπεία" των οικονομικών καταστάσεων, στο πλαίσιο όσων έχουν απαιτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Πρόκειται για το θέμα που προέκυψε έπειτα από τη διενέργεια θεματικού ελέγχου της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) στις οικονομικές καταστάσεις 2018 της εισηγμένης. Τα ευρήματα αφορούσαν την τεκμηρίωση του ελεγκτή για το σημαντικότερο κονδύλι του ισολογισμού της MLS, τα "άυλα περιουσιακά στοιχεία”, συνολικής αναπόσβεστης αξίας (στις 31/12/2018) ύψους 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 50% του ενεργητικού της εταιρείας την ίδια περίοδο. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., το πόρισμα εμφανίζεται να αναφέρει πως σημαντικό μέρος των άϋλων περιουσιακών στοιχείων δεν αποτυπώνονταν ορθά, υπήρχαν ασάφειες στο μοντέλο επιμέτρησης που χρησιμοποιήθηκε , ενώ η παγιοποίηση των δαπανών για hardware χαρακτηρίστηκε ως αόριστη και συνεχής, αφού εμφανίζεται να πραγματοποιείται ανεξάρτητα του χρόνου παραγγελίας.

  Πληροφορίες που δεν έχουν σχολιαστεί επισήμως αναφέρουν πως το μέγεθος της αναμόρφωσης που θα προταθεί να πραγματοποιήσει η MLS θα είναι ευρύτατο και το ύψος των διαγραφών εξαιρετικά "βαρύ", με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει στην οικονομική θέση της εταιρείας, αλλά και στις μετέπειτα ενέργειες των ομολογιούχων.  

  Για τους τελευταίους, βέβαια, υφίσταται το ζήτημα της υψηλής απαρτίας που απαιτείται για την καταγγελία των ομολογιακών.

  Τι αναφέρουν τα πληροφοριακά

   Να σημειωθεί πάντως σε ότι αφορά στο ζήτημα των ομολόγων και των εξασφαλίσεων των ομολογιούχων πως στο Πληροφοριακό Έγγραφο για το πρώτο ομόλογο της εταιρείας (ΜΛΣ1) αναφέρεται: "οι κάτοχοι των Εταιρικών Ομολόγων δεν αποκτούν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εκδότριας Εταιρείας και στην ουσία είναι δανειστές του εκδότη”. Επιπλέον, πως "σε περίπτωση που η Εταιρεία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα Εταιρικά Ομόλογα καταστούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις και ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα αποπληρωμής των Εταιρικών Ομολόγων και συνεπώς ρευστότητας στους Ομολογιούχους.

  Ομοίως επαναλαμβάνεται και στα υπόλοιπα έγγραφα όπως για το ΜΛΣ3 που σημειώνεται πως οι εταιρικές ομολογίες δεν είναι εξασφαλισμένες με εμπράγματες η προσωπικές ασφάλειες και οι ομολογιούχοι αποτελούν μη εμπραγμάτως ασφαλισμένοι δανειστές/πιστωτές της εκδότριας εταιρείας. Επίσης, οι ομολογίες δεν παρέχουν δικαιώματα ή πλεονεκτήματα οποιασδήποτε μορφής στους ομολογιούχους πέραν των αναφερομένων στους όρους στο πρόγραμμα του ΚΟΔ.

  Το τι θα συμβεί με τα ομολογιακά θα φανεί άμεσα καθώς χθες και σήμερα είναι τα Record Date συμμετοχής στη συνέλευση των ΚΟΔ (με εκπροσώπους τη Beta και τη Euroxx) και ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων θα γνωρίζουν εάν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία για τη σύγκληση των επικείμενων γενικών συνελεύσεων. Με βάση τον νέο προγραμματισμό, την ερχόμενη Πέμπτη 27 Αυγούστου αναμένεται να συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις, στις οποίες θα δώσει το παρών εκπρόσωπος της διοίκησης της MLS ώστε να τοποθετηθεί τόσο για το ζήτημα του ισολογισμού, όσο και για το business plan. Είναι πιθανό έως τότε να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση της εταιρείας προς τους επενδυτές.

  Σε ότι αφορά στο business plan, αναμένεται να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, ποιες δραστηριότητες πρέπει να στηρίξει και αναπτύξει η εταιρεία και, δεύτερον, πόσα κεφάλαια χρειάζονται για το restart της MLS και τις πιθανές πηγές τους. Οι διαγραφές που θα απαιτηθούν και το σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κρίνουν και τη συνέχεια. Σε ότι αφορά τις βασικές κατευθύνσεις, ο υφιστάμενος προσανατολισμός συνίσταται στη συρρίκνωση της δραστηριότητας στο hardware όπου ο διεθνής ανταγωνισμός είναι οξύτατος, στην ενίσχυση της παρουσίας στο software με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία ετών που έχει αναπτύξει η εταιρεία, και στην αναδιάταξη των εμπορικών συνεργασιών. Ήδη η εταιρεία επιχειρεί να έλθει σε συμφωνία με ξένες εταιρείες συσκευών τεχνολογίας στις οποίες θα μπορεί να ενσωματωθεί η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της MLS.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: Ν. Γεωργιάδης: (MLS): Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ