Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 08:00

  Σπεύδει και η Τρ. Πειραιώς για τον "Ηρακλή" - Ώθηση στο ελληνικό APS δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης

  Σπεύδει και η Τρ. Πειραιώς για τον "Ηρακλή" - Ώθηση στο ελληνικό APS δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη Eurobank, η αίτηση που κατέθεσε χθες η Alpha Bank για τη μεταβίβαση τιτλοποιήσεων NPLs στο ελληνικό APS "Ηρακλής", πιστοποιεί την προσήλωση των τραπεζών στον στόχο της άμεσης, δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων μέσα στη φετινή χρονιά. 

  Με τον μηχανισμό του "Ηρακλή" να εμπεδώνεται πλήρως από τράπεζες και επενδυτές, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η κίνηση της Alpha Bank αναμένεται να ακολουθηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες από αντίστοιχο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς. Το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που θα μεταβιβάσει στον "Ηρακλή" η Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, με πιο ώριμη τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μεταβίβαση θα γίνει με τη σύσταση ενός SPV, ενώ θα ακολουθήσει η σύσταση τριών SPVs για τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega.

  Στην ίδια κατεύθυνση της επίσπευσης υποβολής αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη τιτλοποιήσεων άνω των 6 δισ. ευρώ στον "Ηρακλή", θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και κατά την παρουσίαση που θα κάνει στους αναλυτές η διοίκησή της, αναμένεται  να δώσει την εικόνα για το δικό της χρονοδιάγραμμα.

  Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα τέλη του έτους και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν πάρει το "εισιτήριο" για τον "Ηρακλή", μεταβιβάζοντας κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ και επιτυγχάνοντας την υποχώρηση του δείκτη NPL σημαντικά κάτω του 20%. 

  Το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύει τις θετικές προοπτικές του "Ηρακλή"

  Η εξέλιξη αυτή που συντελείται εν μέσω της πανδημικής κρίσης συνιστά όχι μόνο "ψήφο" εμπιστοσύνης στον "Ηρακλή" από τράπεζες και επενδυτές, αλλά "σκιαγραφεί" και την επόμενη μέρα, μετά την κρίση του κορονοϊού.    

  Καταρχάς, τη λειτουργικότητα του μηχανισμού του "Ηρακλή" και για την αντιμετώπιση νέας – μικρής, όπως εκτιμάται – γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση. Για την αντιμετώπιση των επισφαλειών αυτών, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του υπάρχοντος αποθέματος NPLs, ο "Ηρακλής" θα λάβει παρατάσεις και το αντίστοιχο ποσό των κρατικών εγγυήσεων θα αυξηθεί πέραν των 12 δισ. ευρώ. 

  Στην ουσία, ο "Ηρακλής" θα είναι ένα open – ended εργαλείο στην υπηρεσία των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, επιτρέποντάς τους να στραφούν στις επόμενες μεγάλες προκλήσεις: την περαιτέρω ψηφιοποίησή τους και την προσαρμογή στα δεδομένα της "πράσινης" ανάπτυξης. Μετά τα NPLs, αυτά είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα για το τραπεζικό σύστημα που έχει να "αντιπαλέψει" το περιβάλλον των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και την χαμηλή κερδοφορία του.

  Περαιτέρω, ενόψει της εισροής κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, ο "Ηρακλής" θα αποτελέσει το όχημα για τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς NPLs, τουλάχιστον 100 δις. ευρώ, αλλά και καταλύτη για την κεφαλαιαγορά και την κτηματαγορά. Οι προοπτικές και των δύο αυτών αγορών που συνδέονται με την αγορά των κόκκινων δανείων, αναμένονται ανοδικές, καθώς αμφίδρομα, θα αυξάνεται η υπεραξία από τα χαρτοφυλάκια NPLs. 

  Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει, έτσι, ένα δεύτερο ισχυρό "ατού", ύστερα από το μηδενικό RWA, για τον "Ηρακλή". Υπενθυμίζεται ότι το ισχυρό "χαρτί" των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή" βρίσκεται στο zero risk των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων που θα διακρατήσουν οι τράπεζες, δηλαδή στη μηδενική στάθμιση κινδύνου των τίτλων αυτών στο ενεργητικό τους, γεγονός που θα τους προσμετρά στα κεφάλαια των τραπεζών. Παράλληλα με τις τιτλοποιήσεις, οι τράπεζες προχωρούν και τις διαδικασίες του εταιρικού μετασχηματισμού τους μέσω των hive – down, ελαχιστοποιώντας τα ρίσκα για τυχόν ζημίες από τη διαδικασία μείωσης των NPLs και την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ