Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 18:10

  Ολοταχώς προς δείκτη NPL στο 13% η Alpha Bank

  Ολοταχώς προς δείκτη NPL στο 13% η Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία της Alpha Bank για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Galaxy. 

  Όπως έγραψε το Capital.gr, η Alpha Bank κατέθεσε σήμερα τη δεύτερη αίτηση πιστωτικού ιδρύματος για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων "Ηρακλής".

  Σύμφωνα με όσα έγραψε το Capital.gr, η αίτηση αφορά σε δύο τιτλοποιήσεις με την κωδική ονομασία Galaxy II και Orion συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ (5,75 δισ. ευρώ για το Galaxy II και 1,92 δισ. ευρώ για το Orion) προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 3,04 δισ. ευρώ (για το Galaxy II ποσό ύψους 2,142 δισ. ευρώ και για το Orion ποσό 898 εκατ. ευρώ).

  Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες αυτές, πηγές της Alpha Bank αναφέρουν ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το Project Galaxy. Πρόκειται για "ψήφο εμπιστοσύνης" στο πρόγραμμα "Ηρακλής", του οποίου η Alpha Bank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

  Πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Διοίκηση της Τράπεζας για την ολοκλήρωση του Galaxy, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος "κλειδώνει" στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα (μέσο κόστος κάτω από 2%). 

  Όπως επανέλαβε και κατά την πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Alpha Bank ο CEO του Ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης, η Τράπεζα βρίσκεται "σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει". 

  Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους για την ολοκλήρωση της συναλλαγής -που θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη NPL της Alpha Bank στο 13% και σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια- εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν δε όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί εντός του έτους και μέσα στους κεφαλαιακούς στόχους που έχουν τεθεί. 

  Όπως αναφέρεται από πηγές της Alpha Bank, η ποιότητα των προσφορών για τη συναλλαγή, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ και την πώληση της Cepal, με την οποία θα υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση εξυπηρέτησης και τυχόν νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας, είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, διαμορφώνοντας αφενός προϋποθέσεις ανάδειξής της στον κορυφαίο servicer της χώρας και αφετέρου προοπτικές μακροχρόνιας απασχόλησης για το προσωπικό της. 

  Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy η Alpha Bank θα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, με ένα από τα υψηλότερα αποθέματα κεφαλαίων έναντι των ελάχιστα απαιτούμενων ορίων βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP). Παράλληλα, θα είναι η Τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό DTC (αναβαλλόμενου φόρου) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων μεταξύ του ανταγωνισμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ