Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2020 19:21

  Στην Pimco το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης της ΔΕΗ

  Στην Pimco το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εγκρίθηκε σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ επί της αρχής το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών, από το οποίο η ΔΕΗ θα αντλήσει ποσό ύψους 300 - 350 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με πηγές σε γνώση της συναλλαγής η προσφορά προήλθε από τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank. 

  Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ακόμη ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων.

  Σημειώνεται ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,8% και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση Β (7,5%), ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν δίνονται πρόσθετες εγγυήσεις πέραν των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών με πολύ υψηλό προφίλ ρίσκου, γεγονός που εξηγεί και το υψηλό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση.

  Εξάλλου πρέπει να τονιστεί ότι η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ με συνεργασία εργολάβου.

  Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στον δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.

  Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη Εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ.

  Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης  οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

  Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά.  Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο. 

  Η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο "ραντάρ" τους τη μετοχή της ΔΕΗ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ