Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 13:30

  Aegean: Θωρακίζει τη ρευστότητα για τη "πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της"

  Aegean: Θωρακίζει τη ρευστότητα για τη "πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στην περαιτέρω θωράκιση της ρευστότητάς της επικεντρώνεται η διοίκηση της Aegean Airlines, καθώς όπως όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, κάθε πρόβλεψη για το μέλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

  "Το 2020 είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια αερομεταφορά και για την Aegean… έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες που ενισχύουν την αντοχή της εταιρείας… Σίγουρα το 2020 δεν θα είναι ευχάριστο αλλά έχουμε δείξει ότι έχουμε την προσαρμοστικότητα και την αντοχή για να ανταπεξέλθουμε”, τόνισε ο κ. Βασιλάκης. 

  Ο πρόεδρος της Aegean υπογράμμισε ακόμη ότι "οι προβλέψεις είναι δύσκολες και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, καθώς δεν γνωρίζουμε την πορεία της πανδημίας, ενώ λόγω της κατάστασης τα εισιτήρια κλείνονται πλέον πολύ κοντά στις ημερομηνίες των πτήσεων”. 

  Τόνισε ωστόσο ότι αν και οι προβλέψεις για ζημιές της τάξης των 26-28 εκατ. ευρώ τον μήνα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώθηκαν, οι απώλειες των ταμειακών διαθεσίμων (cash burn) ήταν τελικά χαμηλότερες από τα περίπου 40 εκατ. ευρώ τον μήνα που αναμενόταν. 

  Έτσι στα τέλη Ιουνίου η Aegean βρέθηκε με ταμειακά διαθέσιμα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται η πιστωτική γραμμή ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά ούτε και το δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει ληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.

  Οι προβλέψεις για τον Αύγουστο 

  "Οι πέντε τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι και επίπονοι στην ιστορία της εταιρείας”, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, τονίζοντας παράλληλα ότι ο δρόμος της επαναφοράς του πτητικού έργου δεν είναι "ούτε ομαλός, ούτε προβλέψιμος”. 

  Προχωράμε σε έναν δυναμικό τρόπο προσαρμογής των δρομολογίων μας, καθώς κάθε 15 ημέρες έχουμε διαφορετικό περιβάλλον τόσο στους περιορισμούς των πτήσεων, όσο και στη ζήτηση”, σημείωσε ο κ. Γερογιάννης τονίζοντας ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επανήλθε το 40% της πτητικής δραστηριότητας της εταιρείας. 

  Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% τον Αύγουστο με ελαφρά υψηλότερο ποσοστό στο δίκτυο εσωτερικού. Στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιούνται 73 πτήσεις από την Αθήνα και άλλες 52 από τις υπόλοιπες βάσεις της Aegean (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο και Λάρνακα). 

  Ο κ. Γερογιάννης σημείωσε ακόμη, ότι  παρά την κρίση συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα παραλαβής των νέων αεροσκαφών Neo της Airbus, αν και παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις λόγω των περιορισμών. "Παρά την κρίση, έχουμε παραλάβει πέντε αεροσκάφη από την Airbus και αναμένουμε άλλα δύο μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει κανονικά να εκτελείται, αλλά με μια ευελιξία στους χρόνους λόγω της πανδημίας”, δήλωσε. 

  Kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ