Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 08:47

  ΕΛΒΑΛ: Μια ελληνική βιομηχανία στην παγκόσμια ελίτ

  ΕΛΒΑΛ: Μια ελληνική βιομηχανία στην παγκόσμια ελίτ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν περίπου 20 τετραπλά θερμά έλαστρα Tandem, ενώ στην Ευρώπη, μαζί με τη νέα επένδυση που εγκαινιάστηκε χθες στα Οινόφυτα από την ΕΛΒΑΛ μόλις 4. Όπως είναι λογικό, το έργο που εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό σε όλο τον κόσμο και όπως επισήμανε το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Viohalco Μιχάλης Στασινόπουλος βάζει την ΕΛΒΑΛ στην ελίτ του κλάδου της βιομηχανικής θερμής έλασης παγκοσμίως.

  Ενός κλάδου που απαιτεί, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της βιομηχανίας μετάλλων, τεχνογνωσία κλειστή που δεν είναι γενικά διαθέσιμη και συνεχώς εξελίσσεται. Οι εταιρείες του κλάδου αναπτύσσουν ουσιαστικά η καθεμιά μόνη  της την τεχνολογική τους πλατφόρμα, η οποία και καθορίζει καίρια τις δυνατότητες τους. Η μεταλλουργία και η ανάπτυξη των προϊόντων, η τεχνολογία των μηχανήματων, η συντήρηση τους, οι απαιτήσεις για παραγωγικότητα και ολική ποιότητα, η συνεχής προσπάθεια για ανταγωνιστικό κόστος και  επιτυχημένες πωλήσεις,  αποτελούν δύσκολες προκλήσεις για όλους τους παραγωγούς.

  Και βέβαια οι επενδύσεις για την ΕΛΒΑΛ δε σταματούν με το Tandem, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος, μετά τη λειτουργία του το πλάνο είναι φιλόδοξο και θα κινηθεί αξιοποιώντας πλήρως τις διεθνείς δυναμικές αύξησης της χρήσης του αλουμινίου, ως ενός υλικού που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα πράσινη οικονομία.

  Όλα τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, εκτός από τον παραγωγικό και οικονομικό τους προϋπολογισμό, κρίνονται και σχεδιάζονται στη βάση ότι αποτελούν μέρη ενός βιώσιμου οργανισμού που δεν αναπτύσσεται μόνο σε μέγεθος αλλά και συμμετέχει στο όραμα της νέας οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος.

  Τα μηνύματα

  Πάντως ο ισχυρός άνδρας της Viohalco δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα ως προς την ανάγκη να υπάρξει υποστήριξη της ελληνικής βιομηχανίας με πρώτο και κύριο το χαμηλό κόστος ενέργειας.

  Όπως είπε χαρακτηριστικά η επένδυση της ΕΛΒΑΛ έχει μια βαθύτερη σημασία για τις δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας και δείχνει ότι η βιομηχανία στη Ελλάδα είναι ζωντανή και επενδύει στη παραγωγή απαιτητικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.

  Ότι αποτελεί ένα ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης. Ωστόσο έχει ανάγκη από μια βιομηχανική πολιτική που ξεκάθαρα της δίνει τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί  υγιώς, και να επιδράσει στην οικονομία με ισχυρούς οικονομικούς και ποιοτικούς πολλαπλασιαστές στην απασχόληση, στο εθνικό εισόδημα και στο όραμα των νέων ανθρώπων.

  Πρωτίστως, όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, η ΕΛΒΑΛ όπως και οι άλλες βιομηχανίες εταιρείες έχει ανάγκη από ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας αλλά και από πολιτικές αποσβέσεων ανάλογες με αυτές των δυναμικών ευρωπαϊκών οικονομιών όπου δραστηριοποιούνται οι ανταγωνιστές της.

  Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης ορόσημο

  Το ύψος της επένδυσης ορόσημο έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ και είναι κομβικής σημασίας για την πρωτοπορία της ΕΛΒΑΛ σε διεθνές επίπεδο. Στόχος ήταν η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και η είσοδος σε ακόμη πιο απαιτητικές αγορές όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική. Η επένδυση περιλαμβάνει το τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου αλλά και τα υποστηρικτικά μικρότερα μηχανήματα. 

  Το έλαστρο TANDEM της ΕΛΒΑΛ είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως στον μηχανολογικό εξοπλισμό της θερμής έλασης και εδραιώνει την ΕΛΒΑΛ ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα το τετραπλό θερμό έλαστρο Tandem, βελτιώνει τη μεταλλουργική διαδικασία για προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενισχύει την παραγωγικότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα του εργοστασίου και μειώνει το κόστος παραγωγής.

  Επίσης μειώνει την ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα ενώ αυξάνει τη δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου. Στην Ευρώπη η ΕΛΒΑΛ καθίσταται το δεύτερο εργοστάσιο από πλευράς όγκου παραγωγής, με την παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται κατά 30% σε πρώτη φάση από τους 300 στους 400 χιλιάδες τόνους.

  Στην επόμενη 5ετία η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί. Τα βασικά χαρακτηριστικά μεγέθη του Tandem για την κατασκευή του ο οποίου εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων (οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά, οικονομικές υπηρεσίες, προμήθειες)  έχουν ως εξής:

  o 33MW συνολική εγκαταστημένη ισχύς

  o 5.700 τόνοι συνολικό βάρος εξοπλισμού

  o 23km σωληνώσεις

  o 260km καλωδιώσεις

  o 21.000 κυβικά μπετόν και 5.500 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο που το στεγάζει

  Το έργο υλοποιήθηκε σε 34 μήνες αρχής γενομένης τον Ιούλιο του 2017 όταν και υπεγράφη η συμφωνία για την εγκατάστασή του με τη Γερμανική εταιρεία SMS Group GmbH, ενώ η έλαση του πρώτου ρολλού αλουμινίου έγινε στις 29 Μαΐου. Με την ολοκλήρωση του κύκλου των επενδύσεων της ΕΛΒΑΛ θα έχουν δημιουργηθεί περί τις 400 νέες θέσεις εργασίας.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Μιχάλης Στασινόπουλος: Απαντάμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει βιομηχανία

  Κ. Μητσοτάκης: Η αναγέννηση της βιομηχανίας πρώτη μας προτεραιότητα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ