Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 08:52

  Μετέωρη η λειτουργία τεχνολογικού hub της Wirecard στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η σκανδαλώδης κατάρρευση του γερμανικού κολοσσού fintech Wirecard – όταν αποκαλύφθηκε η συγκάλυψη "τρύπας” 1,9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της – προκαλεί ντόμινο με προεκτάσεις που αγγίζουν και την Ελλάδα.

  Η πτώχευση της Wirecard έχει συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα του γερμανικού ομίλου και η μία μετά την άλλη οι θυγατρικές του ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους. Μια εξ αυτών είναι και η Wirecard New Zeland Ltd που την περασμένη Δευτέρα υπέβαλε αίτηση να τεθεί υπό ειδική διαχείριση (voluntary administration).

  Το "άγνωστο" hub

  Όπως προκύπτει από έρευνα του Capital.gr., η Wirecard NZ διατηρούσε τεχνολογικό κέντρο (technology hub) στην Αθήνα, κάτι που δεν ήταν ευρέως γνωστό.

  Το hub της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας και έκδοσης πληρωμών, στεγάζεται στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Χαλάνδρι και σε αυτό απασχολούνται 65 εργαζόμενοι οι οποίοι πλέον είναι επαγγελματικά μετέωροι, ορισμένοι, δε, έχουν κινηθεί σε αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας.

  Όπως προκύπτει, το κέντρο τεχνολογίας στην Αθήνα είχε δημιουργηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση για προσλήψεις με την ονομασία "Wirecard Talent Days".

  Στο technology hub που στεγάζεται σε δύο ορόφους σε κεντρικό κτίριο στη Λ. Κηφισίας απασχολούνται IT Operations Managers, Java Developers, Quality Engineers, Site Reliability Engineers και Business Analysts, μεταξύ άλλων, πολλοί εξ αυτών Έλληνες. Το Capital.gr επισκέφθηκε τα γραφεία της Wirecard στο Χαλάνδρι, ωστόσο δεν υπήρχε η παραμικρή κινητικότητα, ούτε κάποιος εκπρόσωπος ή εργαζόμενος της εταιρείας.

  Σύμφωνα με καταγγελίες, στο σύνολο των εργαζομένων στο technology hub της Wirecard στην Ελλάδα οφείλονται μισθοί ενώ παραμένει απολύτως ασαφές εάν θα λάβουν αποζημιώσεις και με ποιο τρόπο, καθώς διοικητικά το hub ανήκει στη Ν. Ζηλανδία. Πρακτικά, η λειτουργία του τεχνολογικού κέντρου στην Αθήνα θεωρείται επισφαλής, εάν δεν έχει ουσιαστικά τερματιστεί, κάτι που μένει να φανεί.

  Στέλεχος της Wirecard που κατείχε οργανωτική θέση στην Αθήνα διαβεβαιώνει σε επικοινωνία του με το Capital.gr. πως έχουν γίνει προσωπικές κινήσεις από τα στελέχη της εταιρείας, ώστε το 80% των υπαλλήλων να έχουν προσφορές από άλλες τεχνολογικές εταιρείες, ώστε να συνεχίσουν την καριέρα τους. "Παλεύουμε και για τους υπόλοιπους", σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

  Wirecard

  Όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα, οι διαχειριστές της BDO Business Restructuring που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της Wirecard ΝΖ θα διερευνήσουν εάν η εταιρεία είναι βιώσιμη και εάν μπορεί να βρεθεί αγοραστής. Πάντως, με βάση δημοσιεύματα, η δραστηριότητα της Wirecard NZ ήταν επί μακρόν ζημιογόνος και η εταιρεία στηρίζονταν σε κεφαλαιακές ενέσεις από τη μητρική στην Γερμανία.

  Διεθνές σκάνδαλο

  Η Wirecard με έδρα στο Μόναχο έχει παραδεχθεί ότι "κατά πάσα πιθανότητα δεν υφίστανται" κονδύλια 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρίας για το 2019, είχαν μεταφερθεί σε καταπιστευτικούς λογαριασμούς στην Ασία. Τουλάχιστον όσον αφορά την τράπεζα BPI των Φιλιππίνων εκτιμάται ότι οι υποτιθέμενοι καταπιστευτικοί λογαριασμοί ήταν προϊόν πλαστογραφίας. Τα εν λόγω κονδύλια αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του ισολογισμού της εταιρείας.

  Η Wirecard στις 25 Ιουνίου κατέθεσε αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Μονάχου εξαιτίας της "επικείμενης αφερεγγυότητας και των υπερβολικών χρεών" καθώς και ότι εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία για τις θυγατρικές της.

  Η γερμανική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ένταξή της στον δείκτη DAX. Η εταιρεία, η κεφαλαιοποίηση της οποίας στο απόγειό της έφθασε τα 28 δισ. δολάρια, είναι η πρώτη του DAX που καταρρέει.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Wirecard: Οι συστημικοί φόβοι από τη "γερμανική Enron"

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ