Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Ιουν-2020 11:16

  Wirecard: Οι συστημικοί φόβοι από τη "γερμανική Enron"

  Wirecard: Οι συστημικοί φόβοι από τη "γερμανική Enron"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Δύο λογαριασμοί-φάντασμα κάπου στην Ασία, αποθεματικά που δεν υπήρξαν ποτέ, συστηματική "κάλυψη" από τους επίσημους κρατικούς φορείς ακόμα και όταν το σκάνδαλο άρχισε να καταγγέλλεται δημόσια, εμπλοκή της γερμανικής κεφαλαιαγοράς και στο τέλος παραδοχή της απάτης και... πτώχευση της fintech εταιρείας-"κόσμημα" της Βαυαρίας, ονόματι Wirecard.

  Πρόκειται για το πλέον ηχηρό σκάνδαλο των τελευταίων ετών στη Γερμανία, ένα σκάνδαλο που ξεκινάει από το Μόναχο, περνάει από το Βερολίνο, για να καταλήξει στη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, θέτοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για την επάρκεια του εποπτικού συστήματος της γερμανικής κεφαλαιαγοράς (BaFin), αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

  O υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δημόσια δήλωσε ότι "δύσκολα μπορεί να βρεθεί σκάνδαλο ανάλογων διαστάσεων" στη Γερμανία και ζήτησε την άμεση αναδιάρθρωση των εποπτικών Αρχών στην κεφαλαιαγορά.

  Δεκαπέντε περίπου τράπεζες, με επικεφαλής τις ABN Amro Bank NV, Commerzbank AG και ING Groep NV, που βρίσκονταν σε συνεργασία για να συγκεντρώσουν κεφάλαια της τάξης των 1,75 δισ. ευρώ για τη Wirecard, πάγωσαν κάθε διαδικασία, καθώς ο όμιλος εταιρειών της Wirecard κατέθεσε στα μέσα της εβδομάδας αίτηση "πτώχευσης" στο δικαστήριο του Μονάχου.

  Έκτακτες συσκέψεις για το σκάνδαλο, αλλά και τη διαχείρισή του, βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές της εβδομάδας, πέρα από τις γερμανικές Αρχές, και στους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε., καθώς ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί μέχρι πού φτάνουν οι συνέπειες του σκανδάλου στο Ευρωσύστημα, τόσο το χρηματιστηριακό όσο και στο τραπεζικό.

  Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Bafin) αντιμετωπιζόταν ως μια από τις πλέον επαρκείς και αυστηρές στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, η ανησυχία έχει κατακλύσει τόσο το Παρίσι όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με διακλαδώσεις των επιπτώσεων του σκανδάλου σε σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Οι Γερμανοί το κάλυπταν

  Η ιστορία της Wirecard και το πώς εξελίχθηκε "χτυπάει" στην καρδιά την αξιοπιστία του γερμανικού χρηματιστηριακού συστήματος. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο δημοσίευμα των "Financial Times" είχε θέσει ερωτηματικά για την πραγματική εικόνα του ισολογισμού της Wirecard, αλλά οι αντιδράσεις τόσο από τη γερμανική BaFin όσο και από τη διοίκηση της Wirecard υποχρέωσαν τους "F.T." να σιωπήσουν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε η βρετανική οικονομική εφημερίδα επανήλθε με περισσότερα στοιχεία αμφισβήτησης.

  Και πάλι, όμως, ο δημοσιογράφος των "F.T." απειλήθηκε δικαστικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Wirecard.

  Παρ' όλα αυτά, τα ερωτηματικά είχαν τεθεί και η Ernst &Young ανέλαβε την εξέταση του ισολογισμού της γερμανικής fintech, αλλά τα αποτελέσματα του ελέγχου καθυστερούσαν ακατανόητα. Κάποια στιγμή, όμως, πριν από μερικές εβδομάδες, ο ελεγκτικός οίκος προχώρησε αποκαλύπτοντας ότι οι λογαριασμοί με καταθέσεις 1,9 δισ. ευρώ, με τους οποίους η Wirecard δικαιολογούσε την κεφαλαιακή της επάρκεια για την εγγύηση των συναλλαγών με κάρτες στη Γερμανία και αλλού, απλώς... δεν υπήρχαν.

  Οι δύο λογαριασμοί που ήταν στο όνομα θυγατρικής της Wirecard σε μία τράπεζα της Ασίας δεν υπήρχαν, όπως, βέβαια, και οι καταθέσεις. Τα χαρτιά που αποδείκνυαν την ύπαρξή τους ήταν πλαστά και είχαν υπογραφεί από χαμηλόβαθμο στέλεχος της ασιατικής τράπεζας, το οποίο στο μεταξύ είχε... απολυθεί.

  Το εντυπωσιακό είναι ότι η απροκάλυπτη απάτη από την πλευρά της διοίκησης της Wirecard, που μπορούσε να συνεχίζεται υπό την άμεση ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε φτάσει να στείλει τη μετοχή του ομίλου στα 190 ευρώ τον Αύγουστο του 2018 και την κράτησαν έτσι σε υψηλά επίπεδα, παρά τα κατά καιρούς ερωτηματικά που είχαν διατυπωθεί.

  Εδώ οι ευθύνες "κάλυψης" των γερμανικών εποπτικών Αρχών είναι τεράστιες και, καθώς φαίνεται, οι ανησυχίες είχαν αρχίσει να ενισχύονται ειδικά στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι, για παράδειγμα, η Deutshce Bank, η οποία είχε πάρει ως collateral το μετοχικό πακέτο του ιδρυτή της και σήμερα ποινικά διωκόμενου CEO της Wirecard, για να του παράσχει δάνειο πολλών εκατομμυρίων, είχε "έγκαιρα" τιτλοποιήσει (CLO) και πουλήσει το χρέος αυτό...

  Σήμερα ο ιδρυτής της Wirecard, κ. Μάρκους Μπράουν, και CEO μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αφού συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ