Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 07:40

  Στο "κόκκινο" η ΒΙΟΤΕΡ- Τα δάνεια €150 εκατ. και η συμφωνία εξυγίανσης

  Στο "κόκκινο" η ΒΙΟΤΕΡ- Τα δάνεια €150 εκατ. και η συμφωνία εξυγίανσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μοναδικό σωσίβιο σωτηρίας αποτελεί για τη ΒΙΟΤΕΡ η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από τη δικαιοσύνη, με τη διαδικασία όμως, να "σέρνεται" από τον Μάρτιο του 2018, οπότε η εταιρεία κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Έκτοτε μεσολάβησαν δύο χρήσεις με μεγέθη επιδεινούμενα, ενώ μεσολάβησε ο θάνατος του επικεφαλής της Γ. Μαυροσκότη.

  Πριν από λίγες εβδομάδες, η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΒΙΟΤΕΡ ανεστάλη επειδή τα αποτελέσματα του 2019 δεν είχαν καταρτιστεί βάσει του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου, ενώ δεν είχε πραγματοποιηθεί αποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας της. Τελικά, η ΒΙΟΤΕΡ προχώρησε στην επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεών της και οι μετοχές της τέθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης.

  Τα μεγέθη

  Από τα επαναδιατυπωμένα οικονομικά αποτελέσματα προκύπτει ανατίμηση της αξίας των ακινήτων κατά 1,8 εκατ. ευρώ, σε 50,6 από 48,7 εκατ. ευρώ έναντι του 2018.  Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αντιπροσωπεύει τα "ασημικά" της ΒΙΟΤΕΡ, με τη συμφωνία εξυγίανσης να προβλέπει την μεταβίβαση συνολικά 23 ακινήτων στους πιστωτές της.

  Οι συμμετοχές της, σε ποσοστό κάτω του 20%, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες και παραχωρήσεις με εξασφαλισμένες εισροές, όπως η Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκινήτων (Polis Park), η Μαρίνα Αθηνών και η Metropolitan Athens Park (διαχειρίζεται τρεις υπόγειους σταθμούς πάρκινγκ σε Αθήνα και Καλλιθέα) δεν επαρκούν, ευλόγως, για να ενισχύσουν στη ρευστότητα της ΒΙΟΤΕΡ.

  Σύμφωνα με τα μεγέθη του 2019, η ΒΙΟΤΕΡ εμφανίζει, σε επίπεδο ομίλου, συνολικό δανεισμό 149,2 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να έχει υποχωρήσει σε 250 χιλ. ευρώ από 165 χιλ. ευρώ το 2018.

  Οι ζημιές μετά φόρων διαμορφώνονται περίπου 9 εκατ. ευρώ (όσες το 2018), οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση αυξήθηκε σε περίπου 94 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ.

  Η ΒΙΟΤΕΡ αποτελούσε μία κραταιά κατασκευαστική εταιρεία με ανεκτέλεστο που έφτανε τα 350 εκατ. ευρώ το 2006 και αξία ακινήτων της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ πριν από 14 χρόνια.

  Γιατί καθυστερεί η έκδοση απόφαση της συμφωνίας εξυγίανσης

  Η συμφωνία εξυγίανσης που ενέκρινε η γ.σ. της ΒΙΟΤΕΡ στις 30 Μαρτίου,  κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (εκούσια δικαιοδοσία), λαμβάνοντας ημερομηνία εκδίκασης για τις 26 Σεπτεμβρίου 2018. Μετά τη συζήτησή της,  δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 897/2018 προδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία διέταξε την επανάληψη της συζήτησης της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.

  Στις 14 Φεβρουάριου 2019 η ΒΙΟΤΕΡ κατέθεσε κλήση για επαναφορά προς συζήτηση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία εκδικάστηκε στις 6 Μαρτίου 2019 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ωστόσο, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 δημοσιεύθηκε η υπ' αριθ. 744/2019 απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αναβάλλεται η έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως, προκειμένου να προσκομιστεί σειρά απαιτούμενων εγγράφων.

  Στις 17 Ιανουαρίου 2020 η ΒΙΟΤΕΡ κατέθεσε κλήση για επαναφορά προς συζήτηση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία εκδικάστηκε στις 5 Φεβρουάριου 2020 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ