Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 08:12

  Στις μετατάξεις –και τη DG Comp –"κολλάει" ακόμη η εξυγίανση της ΕΒΖ

  Στις μετατάξεις –και τη DG Comp –"κολλάει" ακόμη η εξυγίανση της ΕΒΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προβληματισμό μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στο εγχείρημα διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης δημιουργεί, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μετατάξεων του προσωπικού της εταιρείας, ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα για τη συμφωνία εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 101 εργαζομένων της ΕΒΖ που δεν αποχώρησαν μέσω της προσυνταξιοδοτικής διαδικασίας που προέβλεπε ο ν. 4587/2018, τον περασμένο μήνα μόλις 21 μετατάξεις έχουν ολοκληρωθεί.

  Η μετακίνηση των υπόλοιπων σε εταιρείες, φορείς ή υπηρεσίες του δημοσίου εμφανίζεται να καθυστερεί, γεγονός που επιτείνει το ζήτημα της υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης που επικυρώθηκε με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

  Η απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106βδ άνοιξε το δρόμο για τη σωτηρία της βαθύτατα προβληματικής κρατικής επιχείρησης.

  Ως γνωστόν, η Τράπεζα Πειραιώς "κληρονόμησε" την ΕΒΖ από την Αγροτική Τράπεζα το 2012, με τη μεταβίβαση του συνόλου του δανεισμού της ΕΒΖ στο δανειακό χαρτοφυλάκιό της τράπεζας, στο πλαίσιο της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, μεταξύ της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

  Το 2016 υπογράφηκε συμφωνία εξυγίανσης που προέβλεπε τη ρύθμιση του δανεισμού της εταιρείας και από τις αρχές του 2018, η τράπεζα εργάστηκε μεθοδικά για να αντιμετωπίσει τα διογκούμενα προβλήματα της ΕΒΖ.

  Αντί να αφήσει την εταιρεία να πτωχεύσει με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους πιστωτές, εκπόνησε σχέδιο για την εξυγίανση της εταιρείας και την επαναφορά των στοιχείων του ενεργητικού σε παραγωγική τροχιά και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 βδ.

  Το πλάνο προβλέπει την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού της ΕΒΖ σε σχήματα ειδικού σκοπού (SPV) της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ υποχρεώσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ της ΕΒΖ θα διαγραφούν σε διάστημα 3ετίας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης. 

  Για τις παραγωγικές μονάδες, στόχος εξαρχής ήταν να επιστρέψουν σε δραστηριότητα, "καθαρές" από υποχρεώσεις, και να αξιοποιηθούν  μέσω πώλησης ή εκμίσθωσης από επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις και θα τις χρησιμοποιήσουν για παραγωγικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ζάχαρης ή άλλες εργασίες.

  Αυτό συνέβη ήδη, με τη Royal Sugar ΑΒΕΕ, σε σύμπραξη με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, να αναλαμβάνει, υπογράφοντας σχετική συμφωνία με την ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς, κατά αποκλειστικότητα τη διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες. Η Royal Sugar, που προκρίθηκε στο δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΒΖ, μισθώνει βάσει της συμφωνίας τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών για 28 μήνες (έως το Μάρτιο του 2022) με αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς τους, έναντι 15,2 και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με τη λήξη της μίσθωσης.

  Όπως είχε ανακοινώσει η Royal Sugar, πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, δεδομένου ότι για πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση. Σημειώνεται πως η Royal Sugar που ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες με 35% μερίδιο της ελληνικής αγοράς των 280.000 τόνων ετησίως. Είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ολλανδικής Suiker Unie και της βρετανικής British Sugar σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.

  Η DG Comp

  Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η πληροφορία πως ορισμένοι υπάλληλοι κατέθεσαν αίτηση τριτανακοπής της απόφασης για την εξυγίανση της ΕΒΖ, ασκώντας πίεση για την ολοκλήρωση των μετατάξεων και την πληρωμή οφειλομένων.

  Εξίσου, αν όχι μεγαλύτερο, "αγκάθι" αποτελεί το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) που ερευνά τυχόν ζήτημα κρατικών ενισχύσεων από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το 2015, η ΕΒΖ έλαβε μέσω ΠΝΠ χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή από δημόσια έσοδα, έναντι μελλοντικής ΑΜΚ, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία.

  Η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ, μέσω του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, μπήκε στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, ως παράτυπη κρατική ενίσχυση, ενώ η DG Comp εξετάζει και τις τροπολογίες για τις μετατάξεις των υπαλλήλων και τις συνταξιοδοτήσεις τους.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr., εάν η DG Comp αποφανθεί ότι η ΕΒΖ έλαβε παρανόμως κρατική ενίσχυση, τότε θα ζητήσει τα χρήματα πίσω -υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σωρευτικά τα 40 εκατ. ευρώ- με άμεσο κίνδυνο για τη συμφωνία που επετεύχθη.

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ