Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 08:30

  Πιο κοντά ένα deal για τους σταθμούς βάσης των Vodafone και Wind

  Πιο κοντά ένα deal για τους σταθμούς βάσης των Vodafone και Wind
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται να βρίσκονται οι συζητήσεις για το σχέδιο αξιοποίησης από την "TowerCo”, θυγατρική του Vodafone Group, των περίπου 4.500 σταθμών βάσεως που έχουν αναπτύξει οι Vodafone και Wind στην Ελλάδα.  

  Πηγές που βρίσκονται κοντά στις εν εξελίξει διεργασίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για την, βάσει του σχεδίου, πώληση και επαναμίσθωση των κεραιοσυστημάτων των δύο εταιρειών έχουν επιταχυνθεί, χωρίς τίτοτα να είναι ακόμη οριστικό. Κεντρικό σημείο των συζητήσεων αυτών αποτελεί η στρατηγική του Vodafone Group που γνωστοποιήθηκε στα τέλη του 2018, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης στην Ευρώπη εταιρείας διαχείρισης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόθεση είναι να περάσουν υπό την TowerCo περί τους 61.700 σταθμούς βάσης (κεραίες) όλων των θυγατρικών της Vodafone σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και αλλού, με τη γερμανική αγορά – ως μια από τις κυριότερες του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού - να αποτελεί κύριο πυλώνα του σχεδίου αυτού.

  Σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον funds για τηλεπικοινωνιακές υποδομές διατηρείται υψηλό, το σχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με το Vodafone Group να προσβλέπει στη δημιουργία ενός spin off που εν δυνάμει θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 1,7 δις.ευρώ και EBITDA της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Φυσικά τα μεγέθη αυτά θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως η διάρκεια της μίσθωσης, το ύψος του μισθώματος, η κατανομή μισθωμένων – ιδιόκτητων υποδομών κ.α

  Στόχος του Vodafone Group είναι να εξοικονομήσει σημαντικά κεφάλαια σε επίπεδο λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών, με τα προβλεπόμενα έσοδα να κατευθύνονται προς τη μείωση της δανειακής έκθεσης του Ομίλου, ύψους 42,2 δις.ευρώ, αλλά και σε επενδύσεις για 5G.

  Σχετικά πρόσφατα, τον περασμένο Απρίλιο, τα κεραιοσυστήματα των Vodafone και Telecom Italia Group (TIM) στην Ιταλία πέρασαν στον έλεγχο της Infrastrutture Wireless Italiane (INWIT), καθώς ολοκληρώθηκε η συγχώνευση που δημιούργησε την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

  Υπό διαμόρφωση το τελικό πλάνο

  Προς την κατεύθυνση αυτή, τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησαν συζητήσεις και για την ελληνική αγορά, με πιθανότερο σενάριο αυτό της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) των περίπου 4.500 σταθμών βάσεως που διαχειρίζονται οι Vodafone και Wind. Οι πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr. αναφέρουν πως πλέον οι διεργασίες είναι συνεχείς, επί της βάσης της διαμόρφωσης ενός οριστικού σχεδίου μέσω του οποίων θα αξιοποιηθούν τα κεραιοσυστήματα των δύο εταιρειών. Οι προσαρμογές επί του πλαισίου μιας πιθανής συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται σε επίπεδο βασικών μετόχων των δύο εταιρειών και επί του παρόντος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, οι ίδιοι συνομιλητές αναφέρουν πως προχωρούν σε θετική κατεύθυνση.

  Αντίθετα με όσα αρχικά είχαν αναφερθεί, η κοινή εταιρεία "Victus" (σ.σ. έκλεισε το 2019 με τζίρο 58,6 εκατ.ευρώ και ζημιές προ φόρων 161 χιλ.ευρώ λόγω υψηλών αποσβέσεων) των Vodafone και Wind δεν θα πρέπει να θεωρείται, εκτός απροόπτου, πως θα έχει εμπλοκή στην προς συζήτηση συμφωνία. Το βασικό σενάριο, αναφέρεται, προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν οι υποδομές των δύο εταιρειών, με τη Wind να εξετάζει πλέον σοβαρά τα οφέλη μιας τέτοιας σύμπραξης. Εφόσον ολοκληρωθεί η υπό συζήτηση συμφωνία, θα πρόκειται για ένα deal  στα επίπεδα άνω των 670 εκατ.ευρώ, με ένα αρχικό ελάχιστο τίμημα 150 χιλ. ευρώ ανά σταθμό, εφόσον περιλαμβάνεται το σύνολο των σταθμών βάσης και δεν έχουν αλλάξει τα αρχικά δεδομένα λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

  Να σημειωθεί, τέλος, πως είναι εξαιρετικά πιθανό να πραγματοποιηθεί και ένα διεθνές ΙΡΟ της TowerCo μέσα στους επόμενους 18 μήνες κάτι που βεβαίως θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές. Επί του παρόντος, στα διεθνή μέσα αναφέρεται πως η για την TowerCo βολιδοσκοπείται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (και όχι στο City, λόγω Brexit), με μια εκτιμώμενη αποτίμηση της εταιρείας στα επίπεδα των 10-20 δις. ευρώ.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ