Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 08:21

  Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά

  Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές καταγράφεται, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Τα επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, η αύξηση των εσόδων και κερδοφορίας που καταγράφουν σταθερά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα, οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο και η δρομολόγηση νέων, σημαντικών έργων υποδομής, έχουν βάλει ξανά τα ελληνικά telecoms στο "ραντάρ" των επενδυτικών κεφαλαίων και όχι μόνο.

  Όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, το ενδιαφέρον αυτό δεν εκδηλώνεται πλέον σε φιλολογικό επίπεδο, αλλά προέρχεται από private equity funds, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν τοποθετηθεί στη χώρα, αλλά και από εγχώριους ομίλους που επιδιώκουν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο της διαμορφούμενης "πίτας”.

  Μέρος της κινητικότητας αυτής είναι οι διαρκώς αυξανόμενες επισκέψεις εκπροσώπων επενδυτικών κεφαλαίων στην Αθήνα, με σαφή στόχευση στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, καθώς και η αναζήτηση τοπικών συμβούλων και συνεργατών.

  Ενδεικτικά, πληροφορίες αναφέρουν πως το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα βρέθηκε και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων ο Rene Obermann, πρώην CEO of Deutsche Telekom AG και νυν Partner και Managing Director της Warburg Pincus LLC. Ο επενδυτικός κολοσσός, με έδρα στην Ν. Υόρκη, διαθέτει σήμερα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 62 δισ. δολαρίων που έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από 190 εταιρείες.

  Η Warburg Pincus δεν είναι η μόνη που έχει εστιάσει την προσοχή της, χωρίς αυτή να προδικάζει κάποια εξέλιξη, για την ελληνική αγορά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως αμερικανικά, ευρωπαϊκά και αραβικά funds έχουν διερευνήσει εδώ και καιρό το έδαφος προκειμένου να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες, όχι αποκλειστικά σε επίπεδο equity (όπως λ.χ. η Blackstone στην περίπτωση της Forthnet), αλλά και σε έτερα project που κυοφορούνται.

  Μαγνήτης το UFBB

  Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, για τη προσέλκυση νέων κεφαλαίων στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο θα έχει επίσης το έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών Ultra Fast Broadband (UFBB) που θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

  Το έργο, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. με ΦΠΑ), αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το συνολικό προϋπολογισμό των έργων ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στη χώρα, σε όλους τους κλάδους, από το 2013 έως και σήμερα. Από τα 700 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού, τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δημόσια συμμετοχή και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ από ιδιωτική. Η δημόσια συμμετοχή προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (265 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ και 35 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).

  Το UFBB αφορά 2,5 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της "Κοινωνίας του Gigabit". Η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 20 έτη (κατασκευή και λειτουργία του δικτύου), ενώ μετά το τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές του έργου θα ανήκουν πλήρως στο ελληνικό δημόσιο.

  Ενδιαφέρον

  Για το έργο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 10 εταιρείες, από διαφορετικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind), μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και ενεργειακοί όμιλοι (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Άβαξ, Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), καθώς και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μουσκάτ, Oman Fiber Optic SAOC

  Αλλά και η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα αποτελεί πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων. Πάνω σε αυτές τις υποδομές θα βασιστεί η ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), θα διασυνδεθεί η τεχνολογική καινοτομία των startups στη χώρα, η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, η ψηφιακή αναβάθμιση ΜμΕ, κ.α.

  Στην περίπτωση αυτή, το κινεζικό ενδιαφέρον της Huawei ή της ZTE μπορεί να θεωρείται αναμενόμενο, όμως ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως η Ericsson και η Nokia βρίσκονται στο παιχνίδι, το οποίο διαθέτει έντονη γεωπολιτική διάσταση.

  Ακόμη και στην περίπτωση της πώλησης της Forthnet/Nova στον όμιλο Alter Ego Mass Media, συμφερόντων του ομίλου Μαρινάκη, συμφωνία που αναμένεται να φθάσει στο στάδιο της υπογραφής του SPA μέσα στις επόμενες ημέρες, το deal δεν αποκλείεται σε δεύτερο στάδιο να προσελκύσει νέο ενδιαφέρον, στην περίπτωση που ο νέος αγοραστής επιλέξει να αξιοποιηθεί ο τηλεπικοινωνιακός βραχίονας της εταιρείας.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Δέκα εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για το έργο Ultra Fast Broadband

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ