Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 13:31

  Απορρίφθηκε η αίτηση των Valartis-Darsi να κηρυχθεί σε πτώχευση η Folli Follie

  Απορρίφθηκε η αίτηση των Valartis-Darsi να κηρυχθεί σε πτώχευση η Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Του Νίκου Χρυσικόπουλου 

  Απορρίφθηκε η αίτηση πτώχευσης που είχαν καταθέσει δύο ομολογιούχοι πιστωτές, με επικεφαλής την ελβετική εταιρεία Valartis, κατά της Folli Follie. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην εργώδη προσπάθεια εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας και της διάσωσης 745 θέσεων εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Η αίτηση είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2019 από την Valartis International και την Darsi International και εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2020. Οι δύο ομολογιούχοι κατέχουν αθροιστικά ομόλογα 1,5 εκατ. ευρώ εκ των εγγυημένων μετατρέψιμων ομολόγων λήξεως 2019 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg SA) και ομόλογα 2,5 εκατ. ελβετικών φράγκων εκ των εγγυημένων ομολόγων λήξεως 2021 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg II SA) και με επικεφαλής τη Valartis International, μέλος του ελβετικού ομίλου Valartis Group, εισηγμένου στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, είχαν διαφοροποιηθεί έναντι των υπόλοιπων πιστωτών της FFG που συμμετέχουν στις συζητήσεις επί ενός σχεδίου διάσωσης της εταιρείας. 

  Ειδικότερα, με απόφαση (305/2020) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αίτηση πτώχευσης που είχαν καταθέσει οι Valarlis – Darsi, ζητώντας την πτώχευση της Folli Follie. Η απόφαση που βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής αίρει μια σοβαρή εκκρεμότητα στο εν εξελίξει εγχείρημα εξυγίανσης της Folli Follie μέσω της υπαγωγής στις πρόνοιες των άρθρων 106β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης).

  Ο νομικός εκπρόσωπος της Folli Follie, το δικηγορικό γραφείο "Σοφός & Συνεργάτες", πέτυχε να απορριφθεί η αίτηση πτώχευσης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως οι αιτούσες εταιρείες αγνοούν σοβαρότατες και θετικότατες εξελίξεις στη νομική και πραγματική πορεία της FFG. Όπως σημειώθηκε, η εταιρεία έχει αλλάξει Διοικητικό Συμβούλιο, έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τον Τζ. Κουτσολιούτσο να αποχωρεί από το ΔΣ τον Δεκέμβριο του 2019, και οι νέοι διοικούντες προχωρούν σε ταχύτατες ενέργειες για την υλοποίηση του Σχεδίου Εξυγίανσης που έχει ήδη υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019 με τους Ομολογιούχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο αιτούσες εταιρείες. 

  Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την απόρριψη της αίτησης πτώχευσης που αποφάσισε το δικαστήριο ήταν πως με τη Συμφωνία Αναδιάρθρωσης οι αξιώσεις των Valartis-Vardi πιθανολογείται ότι θα ικανοποιηθούν σε πολλαπλάσιο βαθμό από αυτόν που θα έχουν να αναμένουν από οποιαδήποτε πτωχευτική διαδικασία.

  Περαιτέρω, σημειώθηκε ότι για την κήρυξη πτώχευσης απαιτούνται δύο κυρίως ουσιαστικές προϋποθέσεις, ήτοι η πτωχευτική ικανότητα εκείνου του οποίου ζητείται η πτώχευση και η παύση των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων χρηματικών του υποχρεώσεων. 

  Οι προϋποθέσεις αυτές, όμως, δεν συντρέχουν για τη Folli Follie καθώς η εταιρεία ουδέποτε προχώρησε σε παύση πληρωμών, αντιθέτως είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της προς εργαζομένους, προμηθευτές και μισθωτές, ενώ έχει ρυθμίσει και εξυπηρετεί κανονικά οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. 

  Κρίσιμο στοιχείο που αναδείχθηκε υπέρ της Folli Follie και της απόρριψης της αίτησης πτώχευσης ήταν η επιτευχθείσα συμφωνία επί του Τerm Sheet μεταξύ της πλειοψηφίας των ομολογιούχων-πιστωτών και της Folli Follie και η επικύρωσή της από το ΔΣ της εταιρείας καθώς και εκ μέρους των ομολογιούχων-πιστωτών τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά τη ψήφιση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους συνεχίζονται και η εταιρεία έχει εκπονήσει πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 106β του Ν. 3588/2007.  Με δεδομένο την πρόοδο που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση, εάν γινόταν δεκτή η αίτηση θα υπονομευόταν μια ήδη επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσης του χρέους της FFG, που θα ωφελήσει και τους αιτούντες, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους προμηθευτές, τους εκμισθωτές καταστημάτων κ.α. 

  Η ανακοίνωση της FF Group

  Η εταιρεία με την επωνυμία "Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία" και τον διακριτικό τίτλο "FF GROUP” (εφεξής η "Εταιρεία") ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η αίτηση πτώχευσης, η οποία είχε κατατεθεί από δύο (2) ομολογιούχους πιστωτές της Εταιρείας και η οποία είχε συζητηθεί στις 8 Ιανουαρίου 2020, απερρίφθη δυνάμει της υπ’ αριθμ. 305/2020 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίνοντας ότι ελλείπουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για την κήρυξη πτώχευσης.

   
  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr
   
  Διαβάστε ακόμη: 

  * Δεσμεύτηκε με δικαστική διαταγή η θαλαμηγός της οικογένειας Κουτσολιούτσου

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ