Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 08:14

  Εκδικάστηκε η αίτηση πτώχευσης της Folli Follie

  Εκδικάστηκε η αίτηση πτώχευσης της Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εκδικάστηκε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από δύο αναβολές, το αίτημα πτώχευσης της Folli Follie που κατέθεσαν δύο ομολογιούχοι πιστωτές της εταιρείας, με επικεφαλής τη Valartis International.

  Η αίτηση των δύο ομολογιούχων πιστωτών να κηρυχθεί η Folli Follie σε πτώχευση υπεβλήθη τον περασμένο Οκτώβριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι δύο ομολογιούχοι πιστωτές κατέχουν αθροιστικά ομόλογα 1,5 εκατ. ευρώ εκ των εγγυημένων μετατρέψιμων ομολόγων λήξεως 2019 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg SA) και ομόλογα 2,5 εκατ. ελβετικών φράγκων εκ των εγγυημένων ομολόγων λήξεως 2021 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg II SA).

  Επικεφαλής, όπως αναφέρθηκε, είναι η Valartis International, μέλος του ελβετικού ομίλου Valartis Group που έχει αναπτύξει δραστηριότητες σε τομείς όπως το private banking, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις επενδυτικές συμμετοχές και το real estate. Ο ελβετικός όμιλος, εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης έχει διαφοροποιηθεί έναντι των υπόλοιπων πιστωτών της FFG, ζητώντας την πτώχευση της ελληνικής εταιρείας.

  Κατά την εκδίκαση της αίτησης, η πλευρά των ομολογιούχων ήταν επικριτική για την έκβαση που έλαβε η υπόθεση της Folli Follie που πλέον έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο λογιστικής απάτης από ελληνική επιχείρηση.

  Ενδεικτικό της σημασίας που δόθηκε από πλευράς των αιτούντων της πτώχευσης ήταν η παρουσία του Gustav Stenbolt, επικεφαλής του Valartis Group, ο οποίος και έλαβε το λόγο περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση.

  Ο νορβηγικής καταγωγής πρόεδρος του ομίλου υποστήριξε πως η FFG βρίσκεται πρακτικά σε πτώχευση και ότι η εταιρεία του ως κάτοχος ομολογιών υφίσταται έναν διαρκή εμπαιγμό αναφορικά με μια λύση εξυγίανσης που αποτελεί απλώς προσδοκία. Εξέφρασε, δε, την απορία γιατί ακόμη οι αρμόδιες αρχές και θεσμοί της χώρας δεν έχουν προχωρήσει στην οριστική επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

  Στον αντίποδα, οι νομικοί εκπρόσωποι της Folli Follie υποστήριξαν την απόρριψη του αιτήματος πτώχευσης, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει έλθει σε αρχική συμφωνία με το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιούχων της και θα ήταν καταστροφικό εν όψει μιας οριστικής συμφωνίας εξυγίανσης να κηρυχθεί σε πτώχευση.

  Εστίασαν στο γεγονός ότι η FFG εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της, έχουν ρυθμιστεί οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία όπως η Links of London, παρότι βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση το βρετανικό δίκαιο, αλλά και η συμμετοχή στη Dufry.

  Παράλληλα, στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν προτάσεις χρηματοδότησης από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, χωρίς να δoθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

  Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο μέχρι να δημοσιοποιηθεί, πιθανόν και αρκετά περισσότερο. Σε εσωτερική επικοινωνία που ακολούθησε, εκφράστηκε η αισιοδοξία από πλευράς των νομικών εκπροσώπων για την έκβαση της υπόθεσης, θεωρώντας πως το αίτημα δεν θα γίνει δεκτό από το δικαστήριο. Βεβαίως σε αντίθετη περίπτωση, περιπλέκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το εγχείρημα σωτηρίας της Folli Follie μέσω μιας υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης κατά το άρθρο 106 β ή δ.

  Χάθηκε χρόνος για τη συμφωνία

  Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους ομολογιούχους, από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου όταν και υπεγράφη η κατ αρχήν συμφωνία με την ομάδα των adhoc ομολογιούχων και άλλων πιστωτών (κατέχουν μαζί περίπου το 41,2% του συνολικού χρέους της FFG) επί ενός σχεδίου οικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, μικρή πρόοδος έχει καταγραφεί.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες μόνο υπήρχε μια κινητικότητα αναφορικά με το status της συμφωνίας, ενώ σχεδόν όλος ο Δεκέμβριος πέρασε ουσιαστικά άκαρπος. Οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι πολλές, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έγκριση του Σχεδίου Εξυγίανσης από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων.

  Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρουσιαστεί το πλαίσιο της Συμφωνίας Εξυγίανσης στο σύνολο των ομολογιούχων, να ακολουθήσει το επίσημο launch της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας και στη συνέχεια η σύγκληση των γενικών συνελεύσεων από την πλειοψηφία των ομολογιούχων πιστωτών.

  Υπενθυμίζεται πως το Σχέδιο Εξυγίανσης πρέπει να υπερψηφιστεί από το 66% (2/3) των παρισταμένων στην συνέλευση των ομολογιούχων (εφόσον επιτευχθεί απαρτία 66% επί του ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου των ομολόγων), ενώ σε περίπτωση επαναληπτικής συνέλευσης η απαιτούμενη απαρτία θα είναι τουλάχιστον 33% (1/3) επί του ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου των ομολόγων).

  Αντίστοιχα, σχετικά με τα "Ομόλογα 2021" (λήξεως 2021), το Σχέδιο Εξυγίανσης πρέπει να υπερψηφιστεί από το 66% των παρισταμένων σε οποιαδήποτε συνέλευση (εφόσον επιτευχθεί απαρτία 66% επί του ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου των ομολόγων).

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - FFG: Η επόμενη ημέρα μετά την αποπομπή Τζ. Κουτσολιούτσου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων