Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 08:01

  Σήμερα η κρίσιμη δίκη για την Creta Farms

  Σήμερα η κρίσιμη δίκη για την Creta Farms
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Κοντά ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη και των τραπεζών για τη διάσωση της χειμαζόμενης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms.

  Χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξαν πολλά. Οι τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχο, οι αδελφοί Δομαζάκη βγήκαν από το κάδρο, η Deloitte ανέλαβε να τρέξει δικανικό έλεγχο το αποτέλεσμα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, και στο προσκήνιο εμφανίσθηκε ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Impala το σχέδιο του οποίου για τη διάσωση της Creta Farms προκρίθηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία.

  Με αυτό το σχέδιο εξυγίανσης "κατεβαίνει” σήμερα η εταιρεία στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το οποίο καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να αποφασίσει επί της αίτησης για την υπαγωγή της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα.

  Η δικάσιμος είχε ορισθεί για τις 20 Μαρτίου, όμως ματαιώθηκε, λόγω των μέτρων περιορισμού από την πανδημία του κορονοϊού. Όπως υποστηρίζουν πηγές κοντά στην εταιρεία η "καθυστέρηση που προκλήθηκε από το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία είναι κατανοητή, αλλά όχι αμελητέα”.

  Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές "τυχόν αίτημα αναβολής της δίκης, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως προσπάθεια κωλυσιεργίας και υπονόμευσης του εγχειρήματος διάσωσης της Creta Farms".

  Το ενδεχόμενο αναβολή της δίκης, δεν πρέπει να αποκλείεται. Στην περίπτωση που η αίτηση εκδικαστεί σήμερα Παρασκευή η απόφαση πιθανολογείται ότι θα εκδοθεί σε 3-6 μήνες, αναφέρουν στο Capital.gr νομικοί κύκλοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως το πόρισμα – ο δικανικός έλεγχος που έχει διαταχθεί- δεν επηρεάζει τον κατάλογο των υποχρεώσεων της εταιρείας.

  Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει, τη μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού σε νέα εταιρεία συμφερόντων της Impala με τη μορφή εισφοράς σε είδος. Το συνολικό "κούρεμα" στις οφειλές της Creta Farms θα αγγίζει το 64,12% και στην IMPALA HELLAS θα μεταβιβαστούν οφειλές ύψους 58,457 εκατ. ευρώ από την "μαύρη τρύπα" των 162.943.437,49 ευρώ με την οποία βαρύνεται σήμερα η επιχείρηση.

  Οι υπόλοιπες οφειλές ύψους 104.485.878,56 ευρώ θα παραμείνουν στην "παλιά" εταιρεία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού. Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των οφειλών της προς τις Τράπεζες, αυτές ρυθμίζονται σε 40 τριμηνιαίες δόσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.

  Εν τω μεταξύ εχθές έγινε γνωστό από την εισηγμένη εταιρεία ότι εκδόθηκε η με αριθμό 69/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου (Εκούσια Δικαιοδοσία) με την οποία απερρίφθη εξ’ ολοκλήρου η από 03.06.2019 αγωγή του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη κατά της εταιρείας, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις της από 26.06.2019 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ