Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 08:15

  Απ. Βακάκης: Ευχάριστη έκπληξη η ανάκαμψη των πωλήσεων μετά το lockdown

  Απ. Βακάκης: Ευχάριστη έκπληξη η ανάκαμψη των πωλήσεων μετά το lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σημαντικά καλύτερη από ό,τι αρχικά αναμένονταν ήταν η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα της Jumbo μετά την άρση του lockdown, ωστόσο η χρονιά, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ των μετόχων, θα πρέπει πρακτικά να θεωρείται "χαμένη", αφού το περίπου 20% του τζίρου που απώλεσε η εταιρεία το δίμηνο της καραντίνας, δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

  Ο επικεφαλής της Jumbo, ενός από τους μεγαλύτερους retailers στη χώρα και με σημαντική παρουσία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ότι "η εικόνα των πωλήσεων μετά την άρση του lockdown μας εξέπληξε ευχάριστα και η ανάκαμψη είναι ουσιαστική", ενώ μειώθηκε ο κίνδυνος να παγιοποιηθεί μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων της εταιρείας.

  Όπως τόνισε, όταν η εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της πανδημίας προχώρησε σε δυσμενέστατες υποθέσεις που προέβλεπαν ότι τα εμπορεύματα του Πάσχα και μεγάλο μέρος αυτών του καλοκαιριού θα έμεναν απούλητα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονταν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες της Jumbo, με κίνδυνο ορισμένα να απαξιωθούν πλήρως.

  Πλέον, ο κ. Βακάκης σημείωσε πως υπό την προϋπόθεση αποφυγής μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού και ενός δεύτερου lockdown, τα αποτελέσματα των πωλήσεων στο διάστημα μετά το lockdown επιτρέπουν στην εταιρεία να βλέπει ελαφρώς πιο αισιόδοξα την εικόνα για το επόμενο διάστημα. "Δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, σε ό,τι σχεδιάζουμε να πουλήσουμε, αυξάνουμε σταδιακά τις ποσότητες που θα παραλάβουμε για το δεύτερο εξάμηνο του 2020", τόνισε ο κ. Βακάκης.

  Παραγγελίες που είχαν μετακινηθεί για το 2021, επισπεύδονται για το 2020, πλην με τη μορφή του last minute delivery ώστε να υπάρχει ευελιξία σε περίπτωση που προκύψει νέα αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας, σημείωσε.

  "Οι αρχικές μας προβλέψεις για μειωμένη ζήτηση προϊόντων διαψεύστηκαν κατηγορηματικά. Αυτό μας οδήγησε να επαναδιατάξουμε το πρόγραμμα αγορών μας από τους προμηθευτές με την προϋπόθεση ότι μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας προϊόντων θα διοχετεύουν στον τελικό καταναλωτή. Άρα πρακτικά μιλάμε για μια πιο αισιόδοξη κατάσταση. Πάρα ταύτα η χρονιά είναι χαμένη αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθεί το περίπου 20% των πωλήσεων που χάθηκε την περίοδο που είμαστε κλειστοί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα".

  Ο κ. Βακάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για τον όμιλο, με την Κύπρο να έχει ανοικτά 3 από τα 5 συνολικά καταστήματα και να έχει πιάσει ήδη τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις με το σύνολο των καταστημάτων σε λειτουργία. Στη, δε, Ελλάδα ο ρυθμός με τον οποίο η αλυσίδα "τρέχει" έναντι του περυσινού είναι διψήφιος.

  "Εάν πάμε στα περυσινά θα είμαστε παραπάνω από ευχαριστημένοι γιατί επί της ουσίας θα κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021", τόνισε. "Πηγαίνουμε ημέρα με την ημέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ούτε να είμαστε αισιόδοξοι. Θέλουμε επίσης να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις της τραυματισμένης τουριστικής περιόδου στην οικονομία και την κατανάλωση. Ξεκάθαρα το focus της διοίκησης είναι η διαχείριση της κρίσης, με στόχο την επιβίωση του Ομίλου".

  Όσον αφορά στην πορεία του e-shop, μετά την εκρηκτική ζήτηση που έτρεχε με 120% ανάπτυξη την περίοδο του lockdown, τώρα έχει διαμορφωθεί στο περίπου +30% από το αντίστοιχο περυσινό και μένει να φανεί εάν θα διατηρηθεί.

  Ο επικεφαλής της αλυσίδας τόνισε επίσης πως η Jumbo δεν έκανε καμία χρήση των μέτρων στήριξης διότι δεν τα χρειάζεται, ούτε πρόκειται να κάνει χρήση διαδικασιών μείωσης κόστους, καθώς οι μέχρι σήμερα ενδείξεις συνηγορούν πως δεν θα απαιτηθούν τέτοιες ενέργειες.

  Έκτακτη χρηματική καταβολή

  Ο κ. Βακάκης αποκάλυψε επίσης πως η εταιρεία σύντομα θα συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ για να προταθεί η διανομή, εν είδει "προμερίσματος", έκτακτης χρηματικής καταβολής προς τους μετόχους από διαθέσιμα προηγούμενων χρήσεων. Το ποσό εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει στα 0,235 ευρώ.  

  Με δεδομένα τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν θεσμικοί επενδυτές εξέφρασαν αντιρρήσεις στο μοντέλο διοίκησης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, υψηλότερη διανομή κερδών και αποτελεσματικότερη αξιοποίησης της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει ο όμιλος, ο κ. Βακάκης τόνισε πως το μοντέλο της Jumbo είναι μερισματικό και παραμένει ίδιο σε καλές και κακές περιόδους.

  Η, δε, νέα χρηματική διανομή αποφασίστηκε "για να υπογραμμίσει στους επενδυτές ότι οι πολιτικές δεν είναι μονόδρομος, αλλά λαμβάνουν όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν, όπως η τρέχουσα".

  Σημείωσε επίσης με νόημα πως "δεν διακρατούμε υψηλό ταμείο για κάποιος σαδιστικούς λόγους, αλλά γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε καταστάσεις και γεγονότα, ακόμη και τις πιο απρόβλεπτες, να στηρίξουμε εργαζομένους και μετόχους". Όπως σημείωσε, στόχος της διοίκησης είναι η διαχείριση της κρίσης, με στόχο την επιβίωση του ομίλου στο δύσκολο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και την διατήρηση των κεκτημένων του παρελθόντος, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες για οικονομικές επιδόσεις.

  Υπενθυμίζεται πως η ΓΣ ενέκρινε την διανομή ποσού 0,062 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή για την υποδωδεκάμηνη χρήση από 1η Ιουλίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2019, ενώ επικύρωσε και την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 21.01.2020 βάσει της οποίας είχε διανείμει ποσό 0,22 ευρώ ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2020. Συνολικά ο όμιλος διανέμει ποσό 0,282 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μερίσματος της οικονομικής χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, προσαυξημένο κατά +20%.

  Καθυστερήσεις

  Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ο επικεφαλής της αλυσίδας τόνισε πως υπάρχει επιβράδυνση λόγω της αδράνειας των κρατικών φορέων σε επίπεδο αδειοδοτήσεων. Εκ των πραγμάτων κάποια ανοίγματα μετατίθενται, όμως το επενδυτικό πρόγραμμα δεν σταματά και συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την λειτουργία νέων καταστημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία στις αρχές του 2021. Ως πρώτο βήμα ανακοινώθηκε η άμεση έναρξη του ηλεκτρονικού καταστήματος στην Κύπρο και αμέσως μετά στις αρχές του 2021 στην Ρουμανία.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  -Jumbo: Το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μια χαμένη χρονιά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ